Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin


245,00 kr

Systembolaget nr:

16

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Stor doft med inslag av honung, halm och russin. Ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

Produktion

Påminner om vällagrad whiskey då spriten av kornmalt destillerats på whiskeypanna och lagrats på whiskyfat.

Passar till

Passar bra till flertalet sillar, Janssons frestelse, gravad lax och rökt eller grillat kött samt sushi. Passar även utmärkt att avnjutas som den är.

LammNötkött

Kul att veta

Lanserades 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin som var ett ekfatslagrat destillat av kornmalt smaksatt med russin och honung. Drycken tillverkades i Söderköping. Eftersom Erik Rhenberg var den enda som hade receptet, och inte hade det nedskrivet, så försvann receptet på brännvinets kryddning då han avled. Men drycken fortsatte säljas, då det fanns ett väldigt stort lager kvar. Men då lagret sinade, så försvann den såklart från hyllorna. Då gav man sig på att försöka återskapa kryddorna och lyckades efter fem års testande. Då lanserades brännvinet på nytt under namnet Östgöta Sädes brännvin.Denna kryddade sprit tillverkas av Altias kryddmästare Jonas Odland.

Produkttyp

Kryddat brännvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

40 %

Systembolaget nr

16

Volym

500 ml

Varumärke

O.P. Anderson Distillery

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

18 g/liter


Hot pot med Östgöta Sädesbrännvin

Hot pot - recept på mild och stark buljong.


Hot pot, så kallad eldgryta, är den kinesiska formen av fondue. Förenklat är Hot pot är en varm rätt som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Här får du recept på både en mild och en stark buljong.

Läs mer »
Pickled Deviled Eggs

Pickled Deviled Eggs.


Dessa Pickled Deviled Eggs passar utmärkt att förbereda och servera som tilltugg när gästerna börjar droppa in. Östgöta Sädesbrännvin med sin whiskylika lagringskaraktär blir en perfekt match till äggen.

Läs mer »
Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Årets sill 2023.


Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer »
Inlagd vego-sill

Inlagd vego-sill.


Det här är ett utmärkt vegetariskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.

Läs mer »