Här är ett recept på en lyxig bouillabaisse med både saffran, vitt vin, musslor och hummer. Varför inte laga detta till årets nyårsmiddag?
Idag bjuder jag på smakrik bouillabaisse, en klassisk fransk fisk- och skaldjursgryta. Gillar du fänkål? Ha gärna i det tillsammans med rotsakerna. Idag testade jag att mixa soppan innan jag hade i fisk och skaldjur. Det blev en variant jag gillar mycket bättre då soppan tjocknar lite. Men det är helt upp till dig hur du vill göra där, föredrar du en tunnare soppa - hoppa över att mixa den!
Denna variant av bouillabaisse är lite extra lyxig och förutom musslor, torsk och lax har jag även använt hummer. Klorna är en väldigt snygg dekoration vid servering. Perfekt till nyårsmiddagen eller annat firande.
Linnéa
2 morötter
1 palsternacka
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
0,5 purjolök
2 msk tomatpuré
0,5 g saffran
3 dl vitt vin
400 g krossade tomater
2 msk fiskfond
ca 1 liter vatten
salt och peppar
zesten från 0,5 apelsin
ca 500 kg blåmusslor
200 g torsk
200 g lax
2 humrar
1 baguette
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
salt
aioli
timjan
Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla purjolöken fint. Stek det på medelvärme tills löken mjuknat.
Skär ner morötter och palsternacka i mindre tärningar. Tillsätt rotfrukterna, tomatpuré och saffran. Fortsätt steka ytterligare några minuter. Höj värmen och slå på vinet.
Ha sedan på krossade tomater, fiskfond och vatten. Låt allt koka tills rotfrukterna mjuknat helt. Mixa eventuellt basen slät med en mixerstav. Smaka av med salt och apelsinzest.
Skölj musslorna. Knacka lätt på de musslor som är öppna och släng de som inte sluter sig. Släng även de musslor som är trasiga.
Skär fisken i 2X2 cm stora bitar. Dela humrarna och tag ur köttet. Spar klorna till dekoration.
Tillsätt musslor, fisk och hummer i soppan. Låt sjuda i några minuter tills fisk och skaldjur är klara.
Skala och finhacka vitlök. Ha upp tillsammans med olja i en stekpanna. Låt vitlöken ge smak åt oljan på låg värme någon minut. Skär brödet i lagom tjocka skivor. Stek brödet i oljan tills det fått fin färg runt om.
Strö salt och finhackad timjan över brödet.
Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med en god aioli, en hummerklo, färsk timjan och vitlöksdoftande bröd.
Frankrike
155 kr
Till denna eleganta, smakrika och lyxiga middag vill vi ha ett vin som matchar. Laroche Chardonnay Réserve har en angenäm fet munkänsla, som umgås i harmoni med vinets fruktighet och tonerna från faten.
Recept: Linnéa Seidel
Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs merAtt få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.
Läs merNär Camilla Wahlman lagade den här solgula fisksoppan på sin audition i Sveriges Mästerkock 2023 fick hon Tommy Myllymäki tårögd av lycka. Nu delar hon receptet med folk o folk!
Läs merJag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs mer