Mindre socker
Laroche Bourgogne Réserve

Årgång:

2022

Laroche Bourgogne Réserve

Frankrike


139,00 kr

Systembolaget nr:

562101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat, persika, örter, gröna äpplen, ananas och grillad citron. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron.

Produktion

Chardonnaydruvorna till detta vin kommer huvudsakligen från Mâconnais i södra Bourgogne, från byarna Viré-Clessé och Uchizy. Hela druvklasar pressades i pneumatisk press och musten får sedan vila i vida ståltankar tolv timmar. Jäsningen sker vid 16°C i ståltankar och merparten av vinet får även genomgå malolaktisk jäsning. 30 procent av vinet har lagrats på franska ekfat.

Passar till

Utmärkt till grillade och halstrade fisk och skaldjursanrättningar. Varför inte servera smörstekta rödtungefiléer med citronsmör och stekt ostronskivling.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och flrman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc. Producenten är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling.


90 POÄNG

Här skördar Laroche chardonnayfrukten från vingårdslägen i Mâconnais i södra Bourgogne. Det rör på sig en hel del i glaset allt eftersom och efter en aningen trögstartad inledning sätter sig vinet och hittar sin gång med en aromatisk toning i den honungsvitblommiga citrusfruktens dragning och med en bra, rik kalkmineralisk bas som ger syra och limezestig edge. Tanninerna har precision i fråga om att markera och driva med ödmjukt kryddig hållning. Dekantera 10 minuter och servera med en temperatur på runt 13 grader så fångas vinet in i sin ungdomligt rundade peak. Avslutet, bra sådant, förtäljer att vi även har en god kamrat de kommande 5-6 åren.

- Livets Goda.se, april 2023


BRA KÖP

Gula äpplen, lite fatkrydda, grillad citron och läskande mineralitet i slutet

- Allt om Vin, mars 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

562101

Volym

750 ml

Varumärke

AdVini

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Bourgogne

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras något år om man så önskar.