Recept på helt fantastisk mandelbiscotti med en god smak av apelsin.
1 h 30 min
Ruffino Serelle doftar honung med en touch av apelsinskal, peppar och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos och russin i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Smaken sitter kvar länge i munnen och eftersmaken kan föra tankarna till crème brûlé. För en riktigt italiensk smakupplevelse doppar man mandelbiscotti i vinet.
Börja med att sätta ugnen på 180°C.
Vispa rumsvarmt smör/margarin och socker poröst. Knäck äggen och vispa ner i smeten.
Riv skalet av apelsinen med rivjärn (tvätta den noga först). Pressa saften ur apelsinen.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, mandel och vanilj i smeten.
Blanda salt, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Rulla ut till 2 stycken ca 30 cm långa "korvar", lägg på en plåt och platta ut så att de är 3 cm höga i mitten och smalare på kanterna.
Grädda i ugnen 25-30 minuter. Tag ut längderna och lägg på en torr skärbräda, skär i cm-tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Sänk temperaturen på ugnen till 120°C och torka dem i ytterligare 60 minuter tills de får lite färg och känns genomtorra. Förvara torrt i burkar.
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.
Läs merFör att runda av en härlig nyårsmiddag så krävs det förstås en riktigt härlig nyårsdessert! Gärna en som sprakar också. Här har jag valt att servera en nyårsdessert med choklad och biscotti!
Läs merOm du är svag för Nutella är det här kakorna för dig! Varsågod, ett recept på kladdiga Nutellakakor fyllda med godsaker.
Läs mer