Avsluta midsommarafton på bästa sätt: med en klassisk midsommartårta. Den här bygger på höjden och räcker till många. För hur mätt man än är efter maten finns alltid plats för en bit tårta. Eller två.
Ett tips är att göra tårtbottnarna i förväg och frysa in. Då blir de mycket enklare att dela som lite halvfrysta. Använd en brödkniv. Lägg gärna ihop själva tårtan kvällen innan, men spar att ha på sista lagret grädde och dekorera till samma dag som tårtan ska ätas. Och vill du ta en genväg? Använd färdiga tårtbottnar! Då behöver du ha två förpackningar tårtbottnar.
Värm ugnen till 180°C.
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl. Ha i och rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet.
Smörj och klä två formar med löstagbar kant. Fördela smeten i de två formarna. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bottnarna är helt klara.
Låt svalna helt.
Värm grädde (låt den inte koka), hacka chokladen och ha i den. Tag av från värmen och rör tills chokladen smält helt.
Låt stå i kylen tills det kallnat helt, gärna över natten. Vispa sedan upp den kalla chokladgrädden fluffigt.
Dela varje tårtbotten i tre tunna bottnar. Lägg upp den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett lager sylt (ca 200g), lägg på nästa botten och bred ett lager vit chokladgrädde på det, lägg på nästa botten och tag resten av jordgubbssylten. Lägg på nästa botten och bred ut ett lager vit chokladgrädde, lägg på nästa botten och bred ut det sista av vit chokladgrädden tillsammans med jordgubbar/hallon andra frukter/bär. Lägg på sista bottnen som ett lock. Täck hela tårtan med ett tunt lager grädde och låt stå kallt ett par timmar (eller över natten).
Vispa sedan grädden på låg hastighet, tillsätt vaniljsockret. Vispa tills grädden är tjock och fluffig. Bred ut ett lager grädde till runt om tårtan och spritsa sedan resterande mängd grädde ovanpå tårtan.
Dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.
Österrike
189 kr
Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
Starta kvällen med ett fat goda räksnittar. Här har jag gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
Läs merLerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs merTill årets midsommarmeny har Linnéa grillat en hel laxsida som får smak av aprikosmarmelad, chili, färska örter och salt. Både urgott och jätteenkelt!
Läs merGrillad ryggbiff med majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis blir midsommaraftonens huvudrätt. Med så mycket smak i varje liten tugga. Örtsmöret smälter fint över både kött och majs.
Läs mer