Recept på ljuvligt god mousse med blåmögelost på en botten av pepparkaka. Använd gärna en avlång brödform så får du höga fina bitar.
Det är något speciellt med kombinationen ädelost och pepparkaka. Den som upptäckte den kombinationen kanske borde nomineras till något form av pris ändå?Jag har gjort en mousse med en otroligt len och mild smak av ädelost, som passar mig helt i smaken. Använd gärna en avlång brödform till dessa, då får du höga fina bitar!
Krossa pepparkakorna helt.
Smält smöret och blanda det med pepparkakorna.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut pepparkakssmulorna i botten på den. Pressa med baksidan av en sked så du får ett hårt lager. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och värm under tiden ca 1 dl av grädden.
Krama ur all vätska ur gelatinbladen och rör sedan i dem i grädden. Blanda tills de har lösts upp och låt sedan svalna.
Mosa ädelosten och häll sedan i resterande mängd grädde. Vispa tills det är helt klumpfritt. Tillsätt geltatingrädden och honung.
Häll moussen i formen med den gräddade pepparkaksbottnen. Ställ in i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
Använd en vass kniv som du sköljer i vatten med jämna mellanrum när du skär rutorna. Dekorera med pepparkakssmul och granatäpple.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har valt vedrökt karré till röran på sina julsnittar, som ger en lite rökig smak som passar perfekt ihop med senapen.
Läs merVad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.
Läs merLinnéa har skapat två goda tilltugg till Prosecco-cocktails. Här får du recept på frasiga våfflor med ädelost och blåbär!
Läs merReceptet som alla Blossas glöggsorter baseras på skapades 1895. I år har du möjlighet att smaka glöggen så som den smakade då, då Blossa lanserar originalglöggen i en tillfällig, exklusiv utgåva.
Läs mer