Linnéa avslöjar sina bästa knep för en lyckad lasagne och bjuder på ett recept smaksatt med lite spiskummin och chili som ger rätten lite hetta.
Det finns en maträtt som jag anser är en räddare i nöden, och det är lasagne. Det finns liksom inget tillfälle då det inte passar sig att servera lasagne. Jag har ett par knep att ta till för att få lasagnen riktigt god. Det ena är att inte stressa på köttfärssåsen. Låt den gärna koka en stund extra. Det gör verkligen hela skillnaden. Det andra, det är att jag bytt ut bechamelsåsen. Kanske vänder sig varende italiensk matmor i sin grav nu. Men jag lovar. Det här blir så gott. Min lasagne har jag kryddat med lite spiskummin och chili. Det ger en fin smak. Jag föredrar att använda torkad chili framför färsk, då det är enklare att kontrollera styrkan då. Börja med en nypa chili flakes och smaka dig fram till vad du tycker blir bäst hetta.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt tomatpuré, spiskummin och chili. Fortsätt steka i ett par minuter.
Tillsätt vin och balsamvinäger. Låt allt puttra tills det mesta av vätskan kokat in.
Riv morötterna och tillsätt dessa.
Bryn köttfärsen i en stekpanna och blanda i den tillsammans med krossade tomater och buljong. Låt koka i minst 20 minuter. Gärna längre om du har möjlighet. Smaka av med oregano, salt och peppar.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form.
Vispa upp creme fraichen med en nypa salt. Bred detta på översta lagret. Toppa sedan med osten.
Gratinera i 225°C i cirka 25 minuter eller tills lasagneplattorna är helt mjuka.
Chile
139 kr
Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har inför Alla hjärtans dag komponerat ihop en riktigt god öppen lasagne som går fort att laga. Så att man får mer tid för varandra.
Läs merLasagne är alltid ett säkert kort när man vill att hela familjen ska äta. Laga Linnéas vegetariska lasagne och servera med en liten grönsallad.
Läs merMadeleine Stenwreth, Master of Wine, reser världen runt och bistår vinmakare med sin kunskap i blendingprocessen. Nu lanseras viner på Systembolaget från Viña Leyda i Chile, där Madeleine har varit involverad.
Läs merLinnéa har gjort en variant på den italienska pastan Amatriciana med sidfläsk, vitlök och pecorinoost. En lättlagad pasta med mycket smak.
Läs mer