Ett riktigt lyxigt recept från kokboken "Kocken & Jägaren" av Mikael Einarsson som går utmärkt att servera som både förrätt och huvudrätt.
Mikael Einarsson har gjort en carpaccio på portergravad älgbiff, men det går också utmärkt att marinera på samma sätt och istället tärna fint och servera som tartar. Vill du förbereda kan du marinera köttet och frysa in, för att alltid vara redo att ta ut en bit när du vill lyxa till det.Receptet kommer från kokboken "Kocken & Jägaren" av Mikael Einarsson och Hubbe Lemon.
Ge portern ett uppkok i en kastrull. Tillsätt soja, 1 lättkrossad vitlöksklyfta, grönpeppar och enbär. Putsa biffen fri från eventuella hinnor och senor.
Lägg köttet i en fryspåse alternativt i en vakuumpåse och tillsätt svalnad lag. Marinera köttet 2–3 dagar i kylen. Ta fram före servering och låt köttet torka lite på hushållspapper.
Skär tunna skivor och fördela på tallrikar.
Skala och hyvla vitlöken med mandolin eller skiva så tunt som möjligt med kniv. Låt vitlöken dra i mjölk minst 2 timmar i kylen. Sila av och låt droppa av. Fritera i omgångar i olja på 180 grader tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Sänk värmen på frityroljan till cirka 160 grader. Skölj och skiva jordärtskockan tunt med mandolin eller kniv och fritera tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Blanda alla ingredienser till krämen i en bunke och låt stå i kylen till servering.
Ansa och strimla salladslöken tunt. Smörstek kantarellerna.
Toppa köttet med salladslök, kantareller, ingefärskräm och friterad jordärtskocka & vitlök.
Nya Zeeland
249 kr
269 kr
Doften i Kim Crawford Pinot Noir är fruktig och elegant med inslag av röda frukter och bär, mörka körsbär samt ett stråk av krydda och blommor. Smaken är fruktig som väl balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. I eftersmaken finne man båda röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.
Kocken Mikael Einarsson och jägarmästaren Hubbe Lemon har skrivit en engagerande bok om jakt och viltkött, fylld av massa härliga recept och tips.
Läs merGalet goda vildsvinsfrikadeller i tomatsås från kokboken "Kocken & Jägaren" som är skriven av Mikael Einarsson och Hubbe Lemon.
Läs merVilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs merSaftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Läs mer