Som dessert på självaste julafton tar jag ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade nötter över.
Vispa grädden tjock.
Vänd i en burk kondenserad mjölk.
Rör ut saffranet i dessertvinet (eller apelsinblomsvattnet).
Blanda allt väl och häll över i en burk med lock. Ställ i frysen under minst 4 timmar.
Koka upp socker och vatten utan omrörning i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt nötterna och rör om. Nötterna är klara när de är helt gyllenbruna. OBS! De är väldigt heta!
Häll upp på ett bakplåtspapper. Strö över flingsaltet. Låt stelna helt. Skär ner de kanderade nötterna i mindre bitar med en vass kniv.
Tag fram glassen från frysen ca 20 minuter innan servering. Skopa upp i fina skålar, eller som här i glasburkar. Strö de kanderade nötterna över glassen. Servera direkt!
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har komponerat ihop en oemotståndlig dessert till vintern. Glöggkokta päron med vispad grädde och ädelost!
Läs merVår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.
Läs merEn magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.
Läs merFör att runda av en härlig nyårsmiddag så krävs det förstås en riktigt härlig nyårsdessert! Gärna en som sprakar också. Här har jag valt att servera en nyårsdessert med choklad och biscotti!
Läs mer