En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.
Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.Denna vegetariska rätt kan med fördel serveras som en mellanrätt under julmiddagen. Den krämiga kålen som kokats i grädde toppas av en fräsch äppel- och kryddsallad.
Putsa brysselkålen och spar de yttersta gröna bladen till servering. Skär resten av brysselkålen i små klyftor.
Finstrimla spetskålen. Lägg båda kålsorterna i en kastrull med vatten salt, sirap och låt sjuda under lock i några minuter. Tillsätt grädden och låt koka in tills i stort sett all vätska är borta.
Fintärna äpplet och blanda med återstoden av brysselkålsbladen, skal från citronen, citronsaft, rapsolja, salt och kryddpeppar till en kryddsallad.
Smaka av kålblandningen med salt. Smaken ska vara neutral med viss sötma från sirapen.
Servera rätten varm med kryddsalladen på toppen.
Sverige
149 kr
Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
Recept: Fredrik Eriksson
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs merEn lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs merFläsk hör julbordet till, här serveras fläsksidan härligt krispig med en kryddning av bland annat apelsin och ingefära.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs mer