Varför inte lyxa till det med en god middag ikväll? Här finns recept på en läcker och lättlagad rätt bestående av tofu i sötsur sås med dryckestips därtill!
Idag bjuder jag på en lättlagad asiatisk middag - krispig tofu i sötsur sås. Och då menar jag inte sån där sötsur sås du kan köpa på flaska, som helt ärligt mest smakar sött. Nej, idag gör vi en egen och det är faktiskt inte alls svårt. Det enda man ska tänka på är att det är viktigt att smaka av såsen när den kokat ihop. Ofta får man tillsätta mer sötma, syra eller hetta, så att det blir en bra balans. När man får till det är det inte mycket som kan slå din tofu i sötsur sås!
I det här receptet har jag valt att använda tofu. Självklart går det lika bra att ta kyckling som du skär i bitar och steker istället. Det är helt en smaksak men det är bra med variation ibland!
Skala och finhacka eller riv vitlöken.
Blanda tillsammans med ingefära, tomatpuré och chiliflakes i en kastrull med olja. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter. Rör om så det inte bränns vid.
Tillsätt risvinäger, ananasjuice, agave och soya. Rör om och låt allt koka upp och koka några minuter.
Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten och tillsätt det. Låt såsen koka i cirka 10 minuter.
Smaka av och tillsätt ev. mer agavesirap, soja, vinäger eller chili.
Torka tofun helt torr med hjälp av lite hushållspapper.
Skär den i fyrkanter och stek gyllene i en varm stekpanna med olja i omgångar.
Strö över lite salt och peppar över den nystekta tofun.
Koka nudlarna enligt paketets instruktioner.
Blanda ner den stekta tofun i såsen och blanda om väl.
Strimla rödkål, sockerärtor, salladslök och chili fint.
Lägg upp nudlar i 4 skålar och toppa sedan med kål, sockerärtor, salladslök, chili och tofu i sötsur sås.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.
Läs merRecept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs merEn lättlagad vegoburgare som smaksätts med vitlök och dijonsenap. Serveras med färska grönsaker och avokado. Perfekt för sommarens grillstunder!
Läs merBanh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer