Servera en underbar varmrökt lax med en krämig saffranssås på julbordet.
Vill du inte röka laxen själv går det såklart utmärkt att köpa färdig varmrökt lax i mataffären. Men laxen går fint att röka dagen innan och sedan förvara kallt. Låt den sedan bli rumstempererad innan den serveras. Rök portionsbitar eller hel laxsida, se bara till att ha skinnsidan kvar och nedåt när den tillagas.
Linnéa
4 st laxfiléer med skinnsidan kvar
olja
salt och peppar
rökspån
Tänd din klotgrill och se till att du har glöden i ena änden av grillen. Lägg på en näve blötlagd rökspån.
Gnid in laxfiléerna med olja, salt och peppar. Lägg dem med skinnsidan ner i ett grilltråg.
När grillen har kommit upp i ca 120 °C och vit rök bildats inne i grillen, ställ dit tråget med lax på motsatt sida av grillkolen. De ska alltså inte tillagas rakt över värmen, utan på indirekt värme.
Rök laxfiléerna i ca 15 minuter (ca 30 min för en hel laxsida).
Tag av från värmen.
1 gul lök
smör
0,5 g saffran (1 påse)
1 nypa socker
1 dl vitt vin
2 dl fiskfond
3 dl grädde
maizenamjöl
salt
Skala och finhacka löken. Stek den på medelvärme tills den blir genomskinlig i smör.
Tillsätt saffran och socker, stek en liten stund till. Slå på vin och fond. Låt reducera till ca hälften av vätskan återstår.
Ha i grädde och maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och tjockna. Smaka av med salt.
Servera laxen med sås och kokt potatis.
Tyskland
149 kr
Ett torrt och friskt rieslingvin med toner av gröna äpplen, lime och mineralitet. Perfekt till fisksoppa och sushi.
Recept: Linnéa Seidel
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs merBlodpudding är en riktig klassiker på våra svenska julbord. Men inte många har testat att laga det hemma. Linnéa delar här med sig av ett magiskt recept.
Läs merAvsluta julmiddagen med något sött! Här bjuder vi på ett recept på en härligt kladdig kladdkaka med smak av saffran.
Läs mer