Risotto med hummer och smörstekta kantareller.

Nu står hummerpremiären för dörren och därför tycker jag att det passar ypperligt bra att bjuda på hummer och ett glas svalt, vitt vin till fredagsmyset! Säger jag hummer är det många som direkt tänker på gratinerad hummer, vilket inte alls är konstigt eftersom det ju är makalöst gott! Men idag tänkte jag bjuda på en risotto med hummer och smörstekta kantareller. Och för att lyxa till det lite extra har jag även haft i havskräftor. Jag personligen tycker att det blir en oemotståndlig kombo! Men vill man otroligt gärna ha just gratinerad hummer, då passar den här risotton utmärkt att ha till!

När det kommer till det här med buljongen, ja då finns det flera olika sätt att göra det hela på. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du använder en varm buljong. Låt den stå och sjuda i en kastrull på spisen medan du tillagar risotton.

Det absolut godaste blir förstås om du har kokat din egen skaldjursbuljong. Det är inte alls svårt men det tar sin lilla tid och det kanske man inte alltid ha tid och ork för en fredagskväll. Spara däremot gärna skalen från den här middagen och koka buljong på när du har tid!

Ett annat alternativ är att blanda hummer-/skaldjursfond med vatten. Det blir också gott och det står på flaskan hur mycket fond som ska blandas med vatten.
Risotto med hummer och smörstekta kantareller
Rating
4 portioner
30 min

Risotto med hummer, havskräftor och smörstekta kantareller

2 schalottenlökar
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
5 dl avorioris
2 dl vitt vin
1 1/2 L skaldjursbuljong
2 dl parmesanost
färsk persilja
färsk dill
svartpeppar
250 g kantareller
2 kokta humrar
1/2 kg havskräftor
salladslök
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek all lök genomskinlig i en klick smör.
2. Tillsätt riset och stek under omrörning i ett par minuter. Häll sedan i vinet och låt koka tills nästan allt vin ångat bort.
3. Ös sedan i varm buljong i riset, ca 1 dl åt gången. Rör försiktigt om hela tiden.
4. Efter ca 20 minuter bör riset vara mjukt och du har en härligt krämig risotto.
5. Rör i riven parmesan, finhackad persilja och dill.
6. Rensa och förväll kantarellerna. Tillsätt en klick smör och salt. Stek dem sedan gyllene.
7. Dela de kokta humrarna och lossa allt kött från skalen. Kom ihåg köttet i klorna! Skala havskräftorna. Skär ner allt kött i mindre bitar och blanda ner i risotton.
8. Häll upp risotton i skålar och toppa varje portion med smörstekta kantareller och salladslök. Häll upp ett glas vitt vin och njut.
9. Låt fredagsmyset börja!

Två vintips i olika prisklass till risotto med hummer och smörstekta kantareller:

Systembolagsnummer: 15558 219,00 kr

Till veckans fredagsmys rekommenderar jag ett glas vitt vin från Sydafrika. Det har en medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen.

Systembolagsnummer: 71012 239,00 kr

I en dyrare prisklass väljer vi denna Pouilly-Fuissy som är en mycket välkänd appellation som ligger i den södra delen av Bourgogne i området Mâconnais. 

Smaken är välbalanserad med en viss fetma i munkänslan. Fruktigheten, syran, och toner från rostade fat är väl samspelta och i avslutet finner man en elegant mineralitet.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager