Smultron i mjölk.

Smultron i mjölk är en riktig sommardrink som smakar precis som namnet. Genom att använda mjölkklarifiering blir drinken vackert klar. En drink som garanterat imponerar på gästerna!

Smultron i mjölk

Foto: Groggmagazine

O.P. Anderson Dill

O.P. Anderson Dill

Sverige

Systembolaget nr:

117622

229,00 kr


Smultron i mjölk? Visst väcks barndomsminnen av högtidsstunder då de små röda bären serverades med kall mjölk. The Spirits News cocktail-mästare Aron Firouzbakhsh Larsson och Leo Bjurenstedt har skapat en drink som smakar precis så.

– Vi ville göra en midsomrig drink, säger Aron. En variant på Strawberry Daiquiri, fast med svenska råvaror. Snaps istället för rom. O.P. Dill med sin dilliga stil gifter sig underbart med bär- och mjölksmakerna.

Det klassiska svenska brännvinet O.P. Anderson är det naturliga valet för en helsvensk cocktail. Akvavit är vad vi svenskar druckit i sekler. Kummin-kryddat brännvin med anis och fänkål.

I brännvinshusets stora katalog har duon fastnat för O.P. Dill, där grundreceptet lagrats på ekfat i ett halvår, för att sedan blandas ut med ren vetesprit och smaksattas med dillfrö och citronskal.

För att göra en drink med smak av smultron i mjölk får man ta en del omvägar. Tillgången på det vilda bäret smultron är ju begränsat till några veckor på sommaren, konstaterar Aron:

– Tricket är att smaksätta vanliga jordgubbar med jasmin, då får man den där speciella karaktären av smultron. En sorts ”fattigmansmultron” man har tillgång till året runt.

Anledningen till att man kallbrygger jasminteet är för att få en friskare, mer blommig smak utan beska.

– Drinken ska vara klar men ha smak av mjölk. Därför använder vi oss av mjölkklarifikation, som är en konserveringsmetod. Den färdiga drinken klarar sig sedan i månader i kylskåp, säger Aron.

Mjölkklarifikation är hämtat ur kemilådan, en gammal konserveringsmetod – man slipper tungheten som mjölk eller grädde ger. Det funkar så att när mjölk utsätts för citronsyra spricker mjölkproteinerna upp och bildar klumpar. Smaken av mjölk är kvar men det vita försvinner och drinken blir helt klar. Blandningen silas genom ett kaffefilter. De första 10 sekunderna är det grumligt, efter 30 sekunder klarnar vätskan, förklarar Aron:

– Mjölkklarifikation är enda sättet att få till smaken av smultron och mjölk utan att drinken blir osnygg. Mjölksyran och laktosen gör smaken krämig. Dessutom blir blandningen extremt hållbar, den håller sig fräsch i månader.

– Det jag gillar med O.P. Dill är att den är så frisk med sin dillkaraktär. Dilligheten förstärks av citrusen som också intensifierar bärsmaken. Krämigheten från mjölken binder ihop allt. Det är ju stora smaker med brännvinet i centrum, men drinken lenar till sig mot slutet, säger Aron.

Den ljusrosa färgen är förförisk, ihop med klarheten. Lek skulptör och hugg fram en större isbit, att servera härligheten över. Låt den här festliga drinken bli ditt genombrott som hemmabartender, give it a shot!

/Henrik Aflodal på The Spirits News

TIPS! Gör femdubbel batch så har du en helflaska att ta av.

Smultron i mjölk:

Ingredienser

 • 5 cl O.P. Anderson Dill Aquavit

 • 2 cl jordgubbssockerlag*

 • 3 cl citronjos

 • 3 cl jasminte*

 • 5 cl mjölk

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser utom mjölken i en bred skål.

  2. Häll sakta i mjölken så den sprider sig över ytan. Rör långsamt och försiktigt.

  3. Vänta 30-60 min, eller ställ i kylen över natten.

  4. Sila över en bunke med kaffefilter i en sil. Byt bunke efter halva tiden och häll den oklara vätskan genom filtret en andra gång.

  5. Tappa på flaska och förvara i kylskåpet.

  6. Bara att ta fram och servera över isbit när gästerna kommer.

Jordgubbssockerlag:

Ingredienser

 • Jordgubbar

 • Socker

Gör så här

  1. Kör jordgubbar i mixer.

  2. Tillsätt lika mycket socker som puré. Bären saftar upp sockret till halvtjock konsistens.

Jasminte:

Ingredienser

 • Jasminte (blad)

 • Vatten

Gör så här

  1. Kallbrygg jasminte i kallt vatten över natten.

  2. Sila av bladen.

O.P. Anderson Dill

229,00 kr


O.P. Dill är en sötaktig kristallklar snaps med underbart rena smaker. Man förleds att tro att det är vodka i glaset men oj vad smakrik den är med sin savande dillsöta smak citronlemonad. En bit in tar kummin och smörkola över med en släng lakritsbåtar. En cocktail-snaps utav guds nåde!

/Henrik Aflodal

Recept: Aron Firouzbakhsh Larsson och Leo Bjurenstedt