1 november släpptes årets Aalborg Jule Akvavit vars recept varit detsamma sedan lanseringen 1982. Däremot får flaskan en ny dekor inför varje jul samtidigt som flaskformen uppdateras vart tredje år.
Den nordiska traditionen att dricka akvavit till måltiden slog igenom stort under 1800-talet. När Aalborg skapade sin julakvavit återupplivades därför den historiska danska akvaviten i både styrka och smak. Resultatet blev en framgångssaga som lever vidare fyrtio år senare. Från och med den 1 november kan du lägga vantarna på årets flaska.
Aalborg Jule Akvavit skapades som en direkt hyllning till 1800-talets akvavit och storhetstiden för kryddat brännvin. Alkoholstyrkan är därför exakt 47,4 procent alkohol vilket var dansk standard under den tiden. Akvaviten har även fått en ren och tydlig smak av kummin som var populärt under perioden.
– Aalborg Jule Akvavit är en alldeles speciell snaps som, tack vare sin distinkta men samtidigt tidlösa smak, fått en trogen följarskara, säger Malin Ollas som är Product Manager på Anora. Det är även en av de nordiska akvaviter som vunnit flest priser i internationella sprittävlingar vilket bekräftar dess exceptionella kvalitet.
Aalborg Jule Akvavit är kryddad med kummin, dillfrön och koriander vilket även ger tydliga toner av apelsin och mandel i eftersmaken. Den robusta karaktären gör att akvaviten passar bäst till rätter med hög sälta så som sill, skinka, Janssons Frestelse och blåmögelostar.
Mandelpotatispuré med ragu av rökt sidfläsk, svamp och brynt smör, signerad potatisexperten Stefan Ekengren, ligger fint i munnen. Servera med en Aalborg Jule Akvavit och du är hemma.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merUnder midsommar och andra svenska högtider är snapsvisor ett vanligt och kärt inslag . folk o folk har pratat om snapsvisans historia och moderna visor med Spritmuseums programansvarig Helen Ericsson Sandlund.
Läs mer