Tobermory

Det enda destilleriet på ön Mull (Isle of Mull), grundat redan 1798 och ett av de äldsta kommersiella destillerierna på Skottland.

Tobermory på sten med glas

Tobermory är det enda destilleriet på ön Mull (Isle of Mull) och då det grundades redan 1798 är det ett av de äldsta kommersiella destillerierna i Skottland. Det är ett destilleri men två distinkta maltwhiskysorter. Under namnet Tobermory produceras maltwhisky av orökt malt medan Ledaig tillverkas av torvrökt malt med en rökighet mellan 30-40ppm. Det delas också upp så att det ena halvåret produceras Ledaig och det andra Tobermory.

Destilleriet har fyra jäsningskar av trä där jäsningen pågår mellan 50-90 timmar samt två par destillationspannor (Pot Stills), där två byttes ut under 2014. Tobermory 12 YO släpptes i början av 2019 för att fira att destilleriet som hållt stängt under två år öppnat upp igen. 

Tobermory är en del av Distell som hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man tre skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.