Stellagalan prisar kvinnor inom gastronomin och vill förändra.

Den 4 februari 2019 kommer nio kvinnor i olika kategorier att utses till vinnare på den årliga Stellagalan.

Vinnare på Stellagalan 2018

Stellagalan är en svensk gastronomisk gala enbart för kvinnor. Den 4 februari 2019 kommer nio kvinnor i olika kategorier att premieras. Syftet med Stellagalan är att öka jämställdheten i gastronomibranschen och att lyfta fram fler kvinnliga förebilder.

Förra året var det premiär för den allra första svenska gastronomiska galan någonsin enbart för kvinnor – Stellagalan.

– Så vitt jag vet är det den första i sitt slag i hela världen. Det finns enskilda priser för kvinnor, men inte en gala. Jag har inte hittat någon, säger Anna Lind Lewin, PR-ansvarig för Stellagalan.

Med manligt Årets Kock fick kvinnorna nog

Anna Lind Lewin på Stellagalan

Hon förklarar att det länge har pågått samtal bland kvinnor som jobbar på olika håll inom gastronomin om den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män när det gäller uppmärksamhet, pallplatser, chefsskap och annat som följer med när man blir känd.

– När Årets Kock-finalen 2016 återigen blev en helt manlig historia från att året innan äntligen haft med två stycken kvinnor i startfältet blev det nog en stor besvikelse hos många. De fick helt enkelt nog.

Initiativtagarna till Stellagalan insåg att om det ska bli någon förändring måste kvinnor fixa den själva, och så föddes idén till Stellagalan.

Bakom Stellagalan står landets främsta kvinnliga professionella: kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer.

– Med massor av hårt arbete och modiga sponsorer fick vi ihop Stellagalan till februari 2018. Alla i arbetsgruppen jobbar ideellt. Menigo var med som sponsor från början liksom restaurang Gondolen som såg till att vi fick en jättefin lokal.

Det blev succé. Det var fullbokat med 250 gäster förra året och Stellagalan fick i augusti pris för sitt jämställdhetsarbete av danska Freja Symposium som arbetar med samma frågor.

Samtal och debatter ska lyfta jämställdhetsfrågan ytterligare

I år kommer Stellagalan att hålla till på Fotografiska i Stockholm och programmet har utökats med ett forum och en debatt om hur de rådande strukturerna kan förändras och skapa jämställdhet i branschen.

– Förra året lyckades vi med storverk att få ihop en gala på kort tid och med små medel – det är vi jättenöjda med. Men då handlade det mest om vem som vann, och det blev inte så mycket samtal om varför. Vi har lyft frågan, visat kraften i att belöna, inspirera och nätverka. I år vill vi också peka framåt och prata om hur man på ett konstruktivt sätt kan förändra och påverka det här, säger Anna Lind Lewin.

Ida Östensson

Ida Östensson inleder diskussionen och fungerar som inspiratör. Hon är en av Sveriges främsta feminister och jämlikhetskämpar samt grundare till stiftelsen Make Equal och Fatta-rörelsen. Det blir samtal mellan Anna Norström, journalist som har drivit frågan om bristen på kvinnor på Årets kock, och Andreas Stenberg, VD för Årets Kock.

Det kommer även att finnas med män på programmet. Kocken Fredrik Eriksson som arbetar för att både kvinnor och män ska få ta plats, och som fick pris för Årets bästa arbetsgivare på Restauranggalan i höstas, kommer att delta. Fredrik driver Långbro Värdshus, nyöppnade Restaurang Nationalmuseum samt Restaurang Asplund i Solna. Dessutom kommer Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket, att finnas på plats. Han fick som första man Karin Fransson Mentorspris 2018, vilket syftar till att belöna mentorer som i sitt arbete och ledarskap bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. 

– Mycket av det här med jämställdhet handlar om ledarskap, menar Anna Lind Lewin.

Årets Bagare Maria Printz – en förebild för sina elever

Maria Printz på Stellagalan

Förra året blev Maria Printz utnämnd till "Stella Bagare". För henne har utmärkelsen från Stellagalan haft betydelse på flera sätt.

– Först blev jag naturligtvis väldigt glad. Jag är inte en människa som brukar finnas i tävlingssammanhang och är inte van vid att få den här typen av uppmärksamhet och priser.

För Maria Printz, som har arbetat som egen företagare i hela sitt liv, först och främst som kock, blev det ett stort erkännande att få priset eftersom hon är ny i bagarsammanhang. Utmärkelsen har gett henne ett större nätverk då galan sträcker sig över hela gastronomin.

– Och så fann jag en ny vän och branschkollega i konditorn Liv Sandberg, som också fick pris, säger hon glatt.

I dag har Maria lämnat sitt bageri och arbetar bland annat med en ny restaurangutbildning i Strängnäs. Hon menar att det är viktigt att det finns förebilder för alla som vill in i branschen.

– För eleverna har jag varit en viktig person. Utmärkelsen blev ett bra sätt att visa att det här är en bransch som är på frammarsch och där det är viktigt att vi arbetar för att både tjejer och killar ska synas, avslutar hon.

Faktaruta Stellagalan:

När: 4 februari 2019. Forumet startar klockan 15:30, därefter blir det mingel, gala och efterfest.

Var: På Fotografiska i Stockholm

Pris: 300 kronor för kvinnor och 333 kronor för män. Prisskillnaden ska symbolisera skillnaden i lönenivå mellan kvinnor och män.

Mer information om galan, debatten och tider finns på hemsidan: www.stellagalan.se