Grillad lax med krossad potatis och örtsmör.
Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »Här har Linnéa gjort tre förslag på snittar med lax, som passar utmärkt som tilltugg eller aptitretare före maten. Servera gärna med ett rosa bubbel.
Alla tre tilltuggen går att förbereda i förväg och sedan bara monteras ihop lite snabbt innan de ska serveras. För har dom något gemensamt förutom laxen är det att de smakar allra bäst precis nygjorda!
200 g naturell färskost
2 tsk citron
0,5 tsk örtsalt
1 dl färsk dill
15 st krustader
100 g kallrökt lax
löjrom
Vispa upp färskost tillsammans med citron och örtsalt till en fast kräm.
Finhacka dillen och ha i den. Blanda om ordentligt. Ha upp i en spritspåse. Så här långt kan du förbereda i förväg.
När krustaderna ska serveras, klipp ett hål i spritspåsen och spritsa ut lagom mängd färskoströra i varje krustad.
Toppa med finhackad kallrökt lax, lite löjrom och färsk dill. Servera direkt!
1 skiva tunnbröd
olja
2 dl ärtor
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk crème fraîche
några droppar citron
salt
100 g gravad lax
ärtskott
Skär tunnbrödet i lagom stora trekanter. Täck stekpannans botten med ett tunt lager olja. Värm till medelvärme och stek trekanterna tills de är gyllene på båda sidor. Salta de nystekta brödbitarna.
Koka ärtorna enligt anvisningarna på påsen. Häll av och låt svalna.
Mixa samman kokta ärtor, persilja, crème fraîche och vitlök. Smaka av med citron och salt. Ha upp på en burk och ställ kallt till servering.
Ha ut en klick ärtkräm på varje brödbit. Toppa med gravad lax och ärtskott. Servera direkt.
2 dl crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 msk kapris
125 g varmrökt lax
salt och peppar
salta kex
ärtskott
Till den picklade rödlöken:
2 stora rödlökar
1 msk socker
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
flingsalt
Vispa crème fraîche med elvisp tills den är riktigt fast.
Blanda i senapen. Finhacka kaprisen och ha i den, mosa laxen lätt och rör försiktigt i den. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen minst 30 minuter så kommer smakerna fram bättre.
Rödlöken: Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk.
Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att använda.
Klicka ut en klick av laxröran på varje kex. Toppa med picklad rödlök och ärtskott. Servera direkt.
139,00 kr
Till dina snittar med lax rekommenderar vi dig att färgmatcha med ett rosa bubbel. Rotari Brut Rosé har en torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.
Recept: Linnéa Seidel
Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs mer »När man tillagar en buffé kan det vara smart att göra vissa rätter i miniformat. Istället för att tillaga en hel laxsida kan man göra små laxrullar.
Läs mer »Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs mer »