3 läckra snittar med lax.

Här har Linnéa gjort tre förslag på snittar med lax, som passar utmärkt som tilltugg eller aptitretare före maten. Servera gärna med ett rosa bubbel.

3 snittar med lax.
logo

1 h 0 min

Alla tre tilltuggen går att förbereda i förväg och sedan bara monteras ihop lite snabbt innan de ska serveras. För har dom något gemensamt förutom laxen är det att de smakar allra bäst precis nygjorda!

Krustader med dillröra och kallrökt lax:

Ingredienser

  • 200 g naturell färskost

  • 2 tsk citron

  • 0,5 tsk örtsalt

  • 1 dl färsk dill

  • 15 st krustader

  • 100 g kallrökt lax

  • löjrom

Gör så här

    1. Vispa upp färskost tillsammans med citron och örtsalt till en fast kräm.

    2. Finhacka dillen och ha i den. Blanda om ordentligt. Ha upp i en spritspåse. Så här långt kan du förbereda i förväg.

    3. När krustaderna ska serveras, klipp ett hål i spritspåsen och spritsa ut lagom mängd färskoströra i varje krustad.

    4. Toppa med finhackad kallrökt lax, lite löjrom och färsk dill. Servera direkt!

Krispigt tunnbröd med ärtkräm och gravad lax:

Ingredienser

  • 1 skiva tunnbröd

  • olja

  • 2 dl ärtor

  • 1 dl persilja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 3 msk crème fraîche

  • några droppar citron

  • salt

  • 100 g gravad lax

  • ärtskott

Gör så här

    1. Skär tunnbrödet i lagom stora trekanter. Täck stekpannans botten med ett tunt lager olja. Värm till medelvärme och stek trekanterna tills de är gyllene på båda sidor. Salta de nystekta brödbitarna.

    2. Koka ärtorna enligt anvisningarna på påsen. Häll av och låt svalna.

    3. Mixa samman kokta ärtor, persilja, crème fraîche och vitlök. Smaka av med citron och salt. Ha upp på en burk och ställ kallt till servering.

    4. Ha ut en klick ärtkräm på varje brödbit. Toppa med gravad lax och ärtskott. Servera direkt.

Snittar med lax, kapris och picklad rödlök:

Ingredienser

  • 2 dl crème fraîche

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 msk kapris

  • 125 g varmrökt lax

  • salt och peppar

  • salta kex

  • ärtskott

Till den picklade rödlöken:

  • 2 stora rödlökar

  • 1 msk socker

  • 1 dl rödvinsvinäger

  • 2 msk olivolja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Vispa crème fraîche med elvisp tills den är riktigt fast.

    2. Blanda i senapen. Finhacka kaprisen och ha i den, mosa laxen lätt och rör försiktigt i den. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen minst 30 minuter så kommer smakerna fram bättre.

    3. Rödlöken: Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.

    4. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk.

    5. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att använda.

    6. Klicka ut en klick av laxröran på varje kex. Toppa med picklad rödlök och ärtskott. Servera direkt.

Bubbel till snittar med lax:

Rotari Brut Rosé

139,00 kr


Till dina snittar med lax rekommenderar vi dig att färgmatcha med ett rosa bubbel. Rotari Brut Rosé har en torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.

Recept: Linnéa Seidel