3 somriga smårätter med tropiska smaker.

Små enkla, lite exotiska småplock är gott att servera en varm sommardag. Här har Linnéa gjort tre läckra smårätter som passar perfekt till det smaksatta vinet Glöet Tropical Fruits Organic.

Plockmat med tropiska smaker till Glöet Tropical.
Glöet Tropical Fruits Organic

Glöet Tropical Fruits Organic

Finland

Systembolaget nr:

252421

99,00 kr


logo

0 h 45 min

Lite sälta från lufttorkad skinka gör sig fint till frukten. Eller varför inte en härlig bit grillad ananas med myntasocker och lite fräsch yoghurt till? Eller min favorit: marinerade jordgubbar i friterat rispapper. Krispigt, lite salt, lite syrligt och sött. MUMS! Men: Ha i salsan och servera direkt för att behålla krispigheten i det friterade rispappret.

Linnéa

Frukt inlindad i lufttorkad skinka:

Ingredienser

  • lufttorkad skinka (t.ex. pata negra, prosciutto, parma)

  • 3 clementiner

  • 1 färsk mango

  • färsk basilika

Gör så här

    1. Skala clementinerna. Dela i bitar med två klyftor i varje.

    2. Kärna ur och ta bort skalet från mangon.

    3. Dela den lufttorkade skinkan i lagom stora bitar. Rulla in clementinerna och mangon i lufttorkad skinka. Tryck dit ett blad färsk basilika.

Grillad ananas med myntasocker:

Ingredienser

  • 1 färsk ananas

  • 0,5 dl brun farin

  • 0,5 dl vatten

  • saft från 1 lime

  • 2 tsk rom

  • 1 dl strösocker

  • 1 handfull myntablad

  • 1 dl naturell yoghurt

  • saft från 1 lime

  • färska myntablad

Gör så här

    1. Skala och klyfta ananasen.

    2. Blanda brun farin, vatten, saft från 1 lime och rom i en kastrull. Låt allt sjuda till sockret lösts upp helt. Tag av från värmen.

    3. Grilla ananasen i ett par minuter per sida. Pensla den med sockerlagen.

    4. Finhacka myntan och blanda den i sockret. Blanda väl. Strö myntasocker över de nygrillade ananasbitarna.

    5. Blanda samman yoghurt och saft från 1 lime. Toppa med finhackad mynta.

Friterat rispapper med jordgubbssalsa:

Ingredienser

  • 3 rispapper

  • frityrolja

  • salt

  • 1 liten rödlök

  • limeskal och 1 tsk limesaft

  • 2 tsk brun farin

  • färsk basilika och färsk koriander

  • 300 g jordgubbar

Gör så här

    1. Klipp varje rispapper i 4 bitar. Hetta upp olja i en vid kastrull och värm oljan till 180°C. Fritera rispappret i 5-10 sekunder. Tag av och låt rinna av på papper. Salta lätt.

    2. Skala och strimla löken. Riv skalet och pressa saft ur limen.

    3. Blanda löken med sockret. Rör om väl. Finhacka basilika och koriander och rör i.

    4. Dela jordgubbarna och blanda i dem. Rör om ordentligt.

    5. Ha upp jordgubbssalsa i de friterade rispappren precis innan servering.

Dryck till plockmaten:

Glöet Tropical Fruits Organic

99,00 kr


Till Linnéas tre smårätter med tropiska smaker där sötma möter sälta passar Glöet Tropical Fruits Organic perfekt. Ett stilla vitt vin med stor och fräsch passionsfruktsdoft samt hint av jordgubb. Här får du en riktigt somrig smakupplevelse!

Recept: Linnéa Seidel