Abborre med jordärtskockssås och smörstekt mangold.

Favoriträtten på Stegsholms kafémeny på Nämndö. Det är jordärtskockssåsen som ger smaken, abborren kan bytas ut. Receptet kommer från boken Öarnas mat.

Abborre med jordärtskockssås
Las Moras Organic Chardonnay

Las Moras Organic Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

2661

89,00 kr


logo

4

Om det går att få tag i abborre är det här favoriträtten på Stegsholms kafémeny, framför både hamburgare och pannbiff. Egentligen tillför den fina fisken mest konsistens. Det är jordärtskockssåsen som ger smaken, och det går att byta ut abborren mot annan fin vit fisk. Receptet är hämtat från boken Öarnas mat av Annika Edestrand och Lasse Burell.

Jordärtskockssås

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor

  • 4 schalottenlökar

  • 2 dl vitt vin

  • 1 msk vetemjöl

  • 5 dl vispgrädde

  • 3 dl mjölk

  • salt och vitpeppar

Gör så här

    1. Skala skockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs skockor och lök i smör på medelvärme i ca 10 minuter.

    2. Pudra över mjöl och låt allt fräsa ett par minuter. Var noga med att röra under tiden.

    3. Häll på vin och koka upp ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och låt allt småputtra 30 minuter.

    4. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar.

Smörstekt mangold

Ingredienser

  • 300 g mangold

  • smör till stekning

Gör så här

    1. Skölj mangolden och skär stjälkarna i mindre bitar.

    2. Fräs blad och stjälkar i en stekpanna med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Abborre

Ingredienser

  • 600 g abborrfiléer

  • rågmjöl

  • rågmjöl

Gör så här

    1. Salta fiskfiléerna, vänd dem i rågmjöl och stek dem frasiga i en stekpanna med rejält med smör.

    2. Lägg fisken på tallrikar. Lägg på sås och mangold och gärna lite smör från stekningen. Garnera med dill och citron och servera kokt potatis till.

Viner till abborre med jordärtskockssås

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.