Mindre socker
L Chablis Domaine Laroche

Årgång:

2022

L Chablis Domaine Laroche

Frankrike


177,00 kr

Systembolaget nr:

7992501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

L Chablis Domaine Laroche har en nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron, mineral, galiamelon och citrus. Smaken är frisk, fruktig och torr med fina toner av gula äpplen, mineral, galiamelon, citron, mandel och färska örter.

Produktion

Försiktig pressning av chardonnaydruvorna i pneumatisk press. Musten får sedan vila 12 timmar vid 12-14°C följt av jäsning vid 16°C i 15 dagar.

Passar till

Till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte pocherade rödtungsfiléer med chablissås, vit sparris och dillslungad mandelpotatis.

Label: SkaldjurFiskPastaLabel: Ost

Kul att veta

Domaine Laroche är en anrik, men också en dynamisk och progressiv producent i Chablis. Vinanläggning ligger i en av områdets mest historiska byggnader,Obédiencerie de Chablis. Det vill säga det kloster som abboten av St Martin de Tours grundade i Chablis 867, som också blev starten för områdets vinframställning. Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc. Producenten är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling.


90 POÄNG

Vinet är ett fint exempel på hur en ståltanksprocess, kalkrika jordar och välskötta vingårdar skapar viner med själ och omfång i ett närapå kliniskt förhållande i källarprocessen. Det klassiska och kalkmineraliska grunden citrusträdet är jordat i samsas givande med gröna äpplen, päron, vit persika och ananas. Flirten med det tropisk ger en värmande blick och det stringenta grundspelet har en ömsint fast tanninhållning. Mognad råder och ger en rundad toning i den annars ungdomliga och sprudlande energin. Det är ett vin frammanat av de som vet vad de gör.

- Livets Goda.se, april 2023


BRA KÖP

Aningen knäckig doft, också med stråk av gula äpplen. Smaken citrusdriven och mineralfrisk

- Allt om Vin, mars 2023


5 stjärnor (exceptionellt)

Klassikt och stramt från pålitliga firman Laroche. Ett gediget och gott insteg i cablisvinets förtrollande värld. Citrus, gröna äpplen och aptitretande sälta. Går även att lagra några år

- Vin&Bar, Nr 4 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

7992501

Volym

750 ml

Varumärke

AdVini

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Bourgogne

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, och kan även sparas ett par år om man så önskar.