Äggcrème, matjesill och gräslök.

Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julserveringen ägg i form av elegant, krämig äggcrème med matjesill och gräslök.

Äggcrème, matjesill och gräslök
Aalborg Jule Akvavit

Aalborg Jule Akvavit

Danmark

Systembolaget nr:

11262

309,00 kr


logo

4

logo

3 h 0 min

Sill och ägg är för många två måsten på julbordet. Kocken Viktor Westerlind har här gjort en modern servering av dessa julfavoriter som består av en äggcrème (en krämigare äggröra) som serveras med matjesill, brynt smör och färsk gräslök. Till detta passar julsnapsen Aalborg Juleakvavit perfekt!

Viktor Westerlind har en lång meritlista med erfarenhet från restaurang F12, trestjärniga Frantzén, Aira och Operakällaren. Utöver dessa prestigefyllda uppdrag har han vunnit Årets Kock 2009 och tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012. 2024 är han tävlingsledare för Årets Kock.

Äggröra:

Ingredienser

  • 1 dl mjölk

  • 1 dl grädde

  • 2 ägg

  • 5 äggulor

  • 2 msk crème fraiche

  • Citronsaft efter smak

  • Salt efter smak

Gör så här

    1. Koka upp grädde och mjölk.

    2. Tillsätt äggen under kraftig vispning och fortsätt sjuda försiktigt tills det blir en äggröra. Denna äggröra blir lite slätare, krämigare och elegantare. Om man vill kan man mixa den lite med en stavmixer.

    3. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och citronsaft.

Tillbehör:

Ingredienser

  • 200 g matjessill, skuren i bitar

  • 1 dl gräddfil, avhängd i kaffefilter i 1-24 timmar

  • 2 msk brynt smör, varmt

  • 2 msk skuren gräslök

  • 2 msk fint skuren rödlök

  • Plockade dillvippor

Gör så här

    1. Bottna tallriken med gräddfil, rödlök och matjessill.

    2. Toppa med den varma äggröran.

    3. Ringla över det brynta smöret och toppa med örterna.

Aalborg Jule Akvavit

309,00 kr


Aalborg Jule Akvavit skapades som en hyllning till 1800-talets akvavit med en ren och rustik kumminsmak. Alkoholhalten ligger på 47,4 procent vilket var standard på den tiden. Den höga alkoholhalten passar till lite fetare rätter med sälta som rundar av smaken.

Recept: Viktor Westerlind