Åländsk fisksoppa.
Michael Björklund har utsetts till Årets kock i både Sverige och Finland. Det här receptet är hämtat ur hans bok "Min Nordiska mat" och innehåller en av de råvaror Michael är särskilt svag för - abborre.
Michael Björklund har utsetts till Årets kock i både Sverige och Finland, och han har kommit på femte plats i prestigefulla kocktävlingen Bocuse d’Or. Han har dessutom skrivit många kokböcker. Det här receptet på Åländsk fisksoppa är hämtat ur hans bok "Min Nordiska mat" och innehåller en av de råvaror Michael är särskilt svag för - abborre.
Ingredienser
400 g benfria abborrfiléer
6 dl vatten
6 korn kryddpeppar
2 lagerblad
1 tärning fiskbuljong
200 g morötter
200 g potatis
1 gul lök
2 dl grädde
3 msk skuren dill
salt
vitpeppar från kvarn
Gör så här
Koka upp vattnet med kryddpeppar, lagerblad och fiskbuljongtärningen.
Skala morötterna och skär dem till mindre bitar. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Skala löken, dela den på hälften och tag ur det inre av löken. Skär sedan upp allt till båtliknande strimlor.
Låt sedan moroten och potatisen koka mjuk i buljongen.
Skär upp abborre i bitar och lägg i soppan tillsammans med lök och grädde.
Smaka av med salt och peppar. Vid servering, tillsätt dill.
Vin till Åländsk fisksoppa
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box
214,00 kr
Till fisksoppan rekommenderar vi ett glas vitt på druvan Chenin Blanc. Vinet har en medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, mineraler.
Fick en bronsmedalj i Vinordic som ett av de mest prisvärda vita vinerna på box under 199 kr.