Älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater.

Linnéas älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater förenar härliga smaker från Sverige och Italien.

Älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater
Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Italien

Systembolaget nr:

7965201

239,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Det finns ett par rätter som alltid garanterar succé. En av de rätterna är cannelloni. Här har jag låtit de klassiska italienska smakerna både i vinet och maten göra en svängom förbi Norden. Själva köttfärssåsen är nämligen gjord på älgfärs, vilket ger maten en ny dimension. Rätten blir lite kraftigare och smakrikare och blir jättegod med de ugnsrostade tomaterna. Det blev verkligen en superkombination!

Det jag gillar med många italienska rätter är att de ofta är enkla att laga till många. Har du lite ont om tid går rätten perfekt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att ställa in i ugnen när det är dags för middag. Kom ihåg att formen kan behöva ett par minuter längre i ugnen om den har stått i kylen innan.

Cannelloni med älgfärs

Ingredienser

  • 500 g älgfärs

  • 1 gul lök

  • 2 vitlökar

  • 1 aubergine

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 dl rött vin

  • 1 msk torkad timjan

  • 2 msk viltfond

  • 1 dl vatten

  • 400 g krossade tomater

  • salt och svartpeppar

  • 3 dl crème fraîche

  • 1 dl grädde

  • 1 tsk torkad basilika

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 dl vällagrad riven ost

  • Cannellonirör

Gör så här

    1. Bryn färsen i en stekpanna.

    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i en separat panna.

    3. Skär ner auberginen i små bitar och låt steka med löken. Ha i den stekta älgfärsen.

    4. Tillsätt tomatpuré, vin, timjan och fond. Låt allt koka ihop ett par minuter. Tillsätt sedan vatten och krossade tomater.

    5. Låt köttfärssåsen koka minst 30 minuter. Tillsätt ev mer vatten om såsen blir för torr.

    6. Smaka av med salt och svartpeppar.

    7. Blanda ihop crème fraîche, grädde, timjan, basilika, salt och riven ost.

    8. Fyll cannellonirör med köttfärsen och placera ut i en form. Fördela den köttfärs som blir över runt om rören. Bred ut creme fraîche-röran över rören.

    9. Gratinera i 200°C i cirka 30 minuter.

Ugnsrostade tomater

Ingredienser

  • 400 g körsbärstomater

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk balsamvinäger

  • salt och peppar

  • timjan

Gör så här

    1. Dela tomaterna och lägg med snittytan upp i en ugnsfast form.

    2. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda med salt, peppar och timjan.

    3. Ugnsrosta tomaterna i 200°c värme i cirka 20 minuter eller tills tomaterna är helt mjuka. Servera de ugnsrostade tomaterna till cannelloni.

    4. Häll upp ett glas fylligt rödvin och låt fredagsmyset börja!

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Till den här klassiska italienska rätten med ugnsrostade tomater passar såklart ett italienskt vin. En Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico. En modern Chianti med klassisk krydda och elegans. Du hittar toner av körsbär, lakrits och kakao i doften. Ett perfekt vin till medelkraftiga kötträtter, gärna med italienska smaker!

Recept: Linnéa Seidel