Att välja vin till olika rätter på kyckling.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Linnéa bjuder på sitt delikata recept till apelsinmarinerad kyckling med couscoussallad och kall yogurtsås.
Ljuva, ljumma sensommarkvällar. Visst är de ändå fina. När dagens hetta har lagt sig och man kan sitta ute länge och njuta av en god middag. Men när man avverkat ett par sommarveckor kan det vara kul att variera sin grillning, för visst är det så att man lätt faller in i gamla hjulspår och grillar det man alltid brukar grilla?
Därför tänkte jag idag bjuda på grillade kycklingspett som fått ligga och dra länge i en apelsin- och ingefärsmarinad. Det ger kycklingen massor av god smak och passar perfekt att lägga på grillen. Kycklingen serverar jag tillsammans med en couscoussallad och en fräsch kall yoghurtsås. Perfekt mat efter en varm sommardag!
800 g kyckling utan ben
1 dl apelsinjuice
1/2 dl olja
2 cm ingefära
1 msk flytande honung
salt & svartpeppar
2 limefrukter
8 grillspett
Skär ner kycklingen i tunna skivor. Lägg i en bunke och slå över apelsinjuice och olja.
Finriv ingefäran och strö över tillsammans med flytande honung, salt och svartpeppar. Låt marinera i ett par timmar.
Blötlägg grillspetten om du använder spett av trä. Skiva limen tunt. Trä upp marinerad kyckling varvat med skivor av lime på spetten.
Grilla på indirekt värme tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt.
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olja
4 dl couscous
1 granatäpple
65 g mangold
Blanda vatten, buljong och olja i en kastrull. Låt koka upp.
Tillsätt couscous och rör om. Lägg på locket och låt stå och dra i 10 minuter.
Låt couscousen svalna helt. Blanda i granatäpplekärnor och mangoldblad.
3 dl matlagningsyoghurt
olivolja
1/2 lime
salt
svartpeppar
1 gurka
Blanda yoghurt med olja, saften från 1/2 lime, salt och svartpeppar.
Hyvla eller skär gurkan riktigt tunt och blanda i den. Låt stå minst 30 minuter innan servering.
Här passar ett friskt, vitt vin med restsötma bäst. Druvan riesling är en mästare på att möta rättens sötma och kryddor.
207,00 kr
Ett fräscht och fruktigt vin vars restsötma elegant balanseras upp av en frisk syra. I doften finns toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Perfekt som fördrink eller till maträtter med en kryddhetta.
219,00 kr
Här är ett annat trevligt rieslingvin! Torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Du finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Recept på en smakrik kycklingsallad med smak av ingefära, chili och jordnötter.
Läs mer »Härliga smaker möts i den här kycklinggrytan. Servera med nykokt ris och toppa med cashewnötter för extra crunch.
Läs mer »En saftig och supergod citronkyckling som tillagas i ugnen - enkelt och gott! Vi bjuder också på ett tillhörande vintips.
Läs mer »