Asiatisk fiskgryta med citrongräs, ingefära och chili.

Veckans fredagsmys från Linnéa ger exempel på en god rätt med mycket umami.

Asiatisk fiskgryta
Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal

Systembolaget nr:

2596

77,00 kr


YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Veckans fredagsmys är en silkeslen och krämig asiatisk fiskgryta, full med härliga smaker från citrongräs, ingefära, chili och fisksås.

Asiatisk fiskgryta

Ingredienser

  • 1 citrongräs

  • 10 cm purjolök

  • 1 röd chili av valfri styrka

  • sesamolja

  • 2 msk finriven ingefära

  • 2 msk fisksås

  • 400 ml extra krämig kokosmjölk

  • 2 dl vatten

  • 1 umami-buljongtärning

  • 600 g fisk (torsk och lax)

  • 1 lime

  • ev. salt

Gör så här

    1. Finhacka  citrongräs, purjolök och chili. Fräs på medelvärme i lite sesamolja.

    2. Tillsätt ingefära och rör om ordentligt. Ha i fisksås, kokosmjölk, vatten och buljongtärning.

    3. Skär fisken i kuber och lägg i. Låt sjuda på svag värme tills fisken är genomkokt.

    4. Pressa i saften från en lime och smaka av med salt. Servera direkt.

    5. Låt fredagsmyset börja!

Vintips till asiatisk fiskgryta:

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Linnéa Seidel