Klassiska, saftiga köttbullar med en skvätt öl i.
Den 23 augusti firar vi köttbullens dag i Sverige. Viggo Cavling bjuder här på sitt bästa recept på köttbullar.
Läs mer »Rätten skapades en gång i tiden av köksmästaren på Hotell Rydberg i Stockholm, här i en version framtagen av Swedish Foodie.
En pyttipanna med guldkant där de råstekta potatiskuberna, den stekta löken och köttbitarna av oxfilé är separerade i större bitar. Serveras med en dijonsenapskräm och ett glas Château Pech-Latt.
600-800g oxfilé
3 gula lökar
Fast potatis för 4 personer
4 äggulor
3 msk dijonsenap
1 dl neutral olja
Svartpeppar
2 dl färsk riven pepparrot
1 kruka persilja
Skär ner potatisen i mindre kuber och stek i smör tills gyllene. Salta och lägg i ugnssäker form och varmhåll på 50 grader i ugnen.
Hacka ner löken grovt och stek i smör tills att de fått lite yta. Smaka upp med en nypa socker, salt och en liten skvätt vinäger. Lägg i ugnsform och varmhåll på 50 grader i ugnen.
Blanda äggula, dijonsenap och olja. Vispa tills de blir en krämig konsistens. Smaka av med en skvätt vinäger, salt och mängder med svartpeppar.
Skär ner köttet i kuber om 2x2cm och stek i het panna någon minut, vänd och stek någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar.
Riv pepparrot och hacka persilja och servera till.
165,00 kr
I smaken finns inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär. Här finns mycket smak och samtidigt en finstämd elegans som gör att vinet passar mycket bra till mat och särskilt till rätter av nöt- och lamm, men även till viltkött. Passar perfekt till både klassisk husmanskost och grillat.
Recept: Swedish Foodie
Den 23 augusti firar vi köttbullens dag i Sverige. Viggo Cavling bjuder här på sitt bästa recept på köttbullar.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.
Läs mer »Lotta Lundgrens recept på delikatesskroppkakor kommer från boken "Laga mig". Fyllda med rimmat sidfläsk, frasigt stekta och serveras med hasselnötssmör.
Läs mer »Kocken Stefan Ekengren har genom sin blogg på branschsidan Besöksliv blivit känd under epitetet världens äldsta kock. Epitetet hänger bland annat ihop med Stefans kärlek till den svenska husmanskosten.
Läs mer »