Biff stroganoff.

Biff stroganoff är en sådan där rätt jag alltid blir positivt överraskad när jag lagar. Det är enkelt att göra på ingredienser man ofta har hemma och det går ruskigt fort.

Biff stroganoff
Señorio de Los Llanos Reserva

Señorio de Los Llanos Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

268501

76,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Idag hade jag grädde hemma, men man kan också ta lite grädde och crème fraîche om man föredrar det. Valet föll denna gång på att ha i lövbiff. Ett tips kan vara att frysa den lite lätt innan man skivar den, då går det mycket lättare att skära den i tunna strimlor. Kom ihåg att låta löken steka länge så den blir söt och mjuk. En perfekt kontrast till syran från vinet. Servera ris eller någon form av potatis till och självklart en stor skål hemgjord pressgurka!

Biff Stroganoff

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • smör att steka i

  • 600 g lövbiff

  • 3 msk tomatpuré

  • 1 msk worcestersås

  • 1 dl vitt vin

  • 1 msk kalv eller oxfond

  • 1 msk dijonsenap

  • 3 dl grädde

  • salt

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Skala och skiva löken tunt, stek riktigt mjuk i lite smör. Skär under tiden köttet i strimlor. Tag löken åt sidan och stek köttet i omgångar, det ska inte koka i vätskan.

    2. Ha i allt kött och lök, tillsätt tomatpuré, worcestersås, vin, fond och senap. Låt allt koka upp och koka ihop någon minut.

    3. Tillsätt grädden och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och färsk persilja.

    4. Servera till nykokt ris eller pressad potatis.

Pressgurka

Ingredienser

  • 1 gurka

  • 3 krm salt

  • 2 msk strösocker

  • 2 msk ättika

  • 1 dl vatten

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Hyvla gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin och lägg i en skål. Strö över saltet och lägg på ett fat med en tyngd (så vätskan pressas ur gurkan). Låt stå i ca 30 minuter och häll av överflödig vätska.

    2. Blanda samman socker, ättika och vatten till en lag. Rör tills allt socker har lösts upp. Häll lagen över gurkan. Strö över finhackad persilja.

    3. Gör gärna detta någon timme innan servering. Då blir den som godast.

Vintips till biff stroganoff:

Señorio de Los Llanos Reserva

76,00 kr


Servera ett glas Señorio de Los Llanos Reserva till stroganoffen. Smaken är mjuk och kryddig med inslag av fat, torkade frukter, kryddor, vanilj och choklad.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel