Biff Wellington med hasselbackspotatis och portvinssås.

Låt årets sista middag bli något spektakulärt gott! Här tipsar Linnéa om den klassiska Biff Wellington - smördegsinbakad oxfilé. Här serverad med krispig hasselbackspotatis och smakrik sås.

Biff Wellington till nyårsmiddagen.
3 Generations of Peace BiB

3 Generations of Peace BiB

Sydafrika

Systembolaget nr:

2671

203,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

271,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011

Faustino I Gran Reserva 2011

Spanien

Systembolaget nr:

267801

197,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

En riktig klassiker som passar finfint att servera till nyår. Använd oxfilé eller filé från älg.Min pappas bästa tips när man lagar hasselbackspotatis är att pensla dom med smör. Då blir de frasiga och helt oemotståndliga!

Biff Wellington:

Ingredienser

  • 800 g oxfilé i bit

  • 250 g svamp

  • 3 schalottenlökar

  • 2 msk smör

  • 2 dl grädde

  • Färsk timjan

  • salt

  • 250 g smördeg

  • äggula till pensling

Gör så här

    1. Tag fram köttet i god tid.

    2. Finhacka svamp och lök i en matberedare. Stek lök och svampmassan i en medelvarm stekpanna. När all vätska kokats in, tillsätt 2 msk smör och stek en stund till.

    3. Häll på grädde och finhackad färsk timjan. Låt allt koka tills det blir krämigt. Smaka av med salt.

    4. Bryn oxfilén hastigt runt om.

    5. Lägg smördegen på ett ark plastfolie. Bred ut svampröran i mitten och placera ut oxfilén. Rulla ihop till en tajt rulle. Limma ihop smördegen med uppvispad äggula och lägg skarven nedåt. Nyp ihop ändarna och skär bort överflödig smördeg.

    6. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Gör ett par snitt i smördegsrullen så ånga kan pysa ut.

    7. Stick in en stektermometer i filéns tjockaste del. Stek i ugnen på 200 °C tills innertemperaturen är 55°C. Tag ut och låt vila i 15 minuter.

Hasselbackspotatis:

Ingredienser

  • 900 g La vie-potatis eller annan delikatesspotatis

  • 50 g smör

  • örtsalt

  • färska örter

Gör så här

    1. Skär tunna skåror i potatisen som inte går hela vägen ner (jag brukar lägga potatisen mellan två ätpinnar). Lägg i en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna. Krydda med örtsalt.

    2. Ugnsbaka i 225°C varm ugn i cirka 50 minuter. Jag brukar ta ut formen med jämna mellanrum och pensla potatisarna med smöret.

    3. Strö finhackade örter över de färdiga potatisarna.

Portvinssås:

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk smör

  • 2 msk balsamvinäger

  • 4 dl portvin

  • 2 msk oxfond

  • 4 dl vatten

  • 1 nypa socker

  • 2 tsk majsstärkelse

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i lite smör.

    2. Tillsätt balsamvinäger och portvin. Låt koka ner tills ca 1/3 av vätskan återstår. Tillsätt fond, vatten och socker. Låt koka i cirka 5 minuter.

    3. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och ha i. Koka i ett par minuter.

Vin till biffen:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

271,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Faustino I Gran Reserva 2011

197,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

3 Generations of Peace BiB

203,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Recept: Linnéa Seidel