Biff Wellington med hasselbackspotatis och portvinssås.

Låt årets sista middag bli något spektakulärt gott! Här tipsar Linnéa om den klassiska Biff Wellington - smördegsinbakad oxfilé. Här serverad med krispig hasselbackspotatis och smakrik sås.

Biff Wellington till nyårsmiddagen.
3 Generations of Peace BiB

3 Generations of Peace BiB

Sydafrika

Systembolaget nr:

2671

209,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

6267

289,00 kr


Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

En riktig klassiker som passar finfint att servera till nyår. Använd oxfilé eller filé från älg.Min pappas bästa tips när man lagar hasselbackspotatis är att pensla dom med smör. Då blir de frasiga och helt oemotståndliga!

Biff Wellington:

Ingredienser

  • 800 g oxfilé i bit

  • 250 g svamp

  • 3 schalottenlökar

  • 2 msk smör

  • 2 dl grädde

  • Färsk timjan

  • salt

  • 250 g smördeg

  • äggula till pensling

Gör så här

    1. Tag fram köttet i god tid.

    2. Finhacka svamp och lök i en matberedare. Stek lök och svampmassan i en medelvarm stekpanna. När all vätska kokats in, tillsätt 2 msk smör och stek en stund till.

    3. Häll på grädde och finhackad färsk timjan. Låt allt koka tills det blir krämigt. Smaka av med salt.

    4. Bryn oxfilén hastigt runt om.

    5. Lägg smördegen på ett ark plastfolie. Bred ut svampröran i mitten och placera ut oxfilén. Rulla ihop till en tajt rulle. Limma ihop smördegen med uppvispad äggula och lägg skarven nedåt. Nyp ihop ändarna och skär bort överflödig smördeg.

    6. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Gör ett par snitt i smördegsrullen så ånga kan pysa ut.

    7. Stick in en stektermometer i filéns tjockaste del. Stek i ugnen på 200 °C tills innertemperaturen är 55°C. Tag ut och låt vila i 15 minuter.

Hasselbackspotatis:

Ingredienser

  • 900 g La vie-potatis eller annan delikatesspotatis

  • 50 g smör

  • örtsalt

  • färska örter

Gör så här

    1. Skär tunna skåror i potatisen som inte går hela vägen ner (jag brukar lägga potatisen mellan två ätpinnar). Lägg i en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna. Krydda med örtsalt.

    2. Ugnsbaka i 225°C varm ugn i cirka 50 minuter. Jag brukar ta ut formen med jämna mellanrum och pensla potatisarna med smöret.

    3. Strö finhackade örter över de färdiga potatisarna.

Portvinssås:

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk smör

  • 2 msk balsamvinäger

  • 4 dl portvin

  • 2 msk oxfond

  • 4 dl vatten

  • 1 nypa socker

  • 2 tsk majsstärkelse

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i lite smör.

    2. Tillsätt balsamvinäger och portvin. Låt koka ner tills ca 1/3 av vätskan återstår. Tillsätt fond, vatten och socker. Låt koka i cirka 5 minuter.

    3. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och ha i. Koka i ett par minuter.

Vin till biffen:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

289,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Recept: Linnéa Seidel

3 snabba snittar.

3 snabba snittar.


Här har Linnéa snickrat ihop tre enkla snittar som funkar som plockmat till alla sorters firanden. Du kan ha dem till fördrinken när gästerna kommer eller att småäta på hela kvällen.

Läs mer »