Blue cheese-hamburgare med whiskeysenap och sötpotatis i ugn.

En grillad hamburgare med den spännande kombinationen av mögelost och egengjord senap med en whiskeytoner. 

Blue cheese-hamburgare med whiskeysenap och sötpotatis i ugn.
Jack Daniel's Old No. 7, 700ml

Jack Daniel's Old No. 7, 700ml

USA

Systembolaget nr:

58501

340,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Det finns en sak jag alltid varit lite skraj för. Och det är Blue Cheese (mögelost). När vi var i USA hade de det till precis allt. Som dressing, i sallad, på hamburgare, i dippsåser - var man än gick fanns det! Jag har alltid tyckt att det är en smak som lätt tar över. Fram tills nu!

Idag kombinerade jag denna smakrika ost med hemgjord whiskeysenap och det var verkligen en fullträff. Hemgjord senap är kanske något man ofta gör till jul. Men hur fantastiskt lyxigt är det inte att kunna ställa fram en burk hemgjord senap till sommarens alla grillkvällar med hamburgare? Eller kanske ta med sig som present? Nykokt senap får en väldigt speciell, stark smak, men låt dig inte skrämmas. Får den stå ett dygn eller två i kylskåpet innan den ska ätas, så mognar alla smaker och du får en helt annan senap än den du kan köpa i butik! Jag valde att smaksätta min senap med en skvätt Jack Daniel's Old No 7. En lite tuffare whisky med toner av vanilj, karamell och chokladkola. Passar utmärkt att dricka som den är, eller som här, användas som smaksättning i matlagning!

Här har jag skapat några hamburgare som får smak av denna läckra senap i kombination med blue cheese. Välj en krämig ost då den ska bredas över hamburgaren - det kan bli svårt om den är för smulig.

Whiskysenap

Ingredienser

  • 1 dl senapspulver

  • 1 msk vetemjöl

  • 1-2 msk honung

  • 1 nypa salt

  • 1 dl vatten

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 1/2 dl grädde

  • ca 1 msk whisky

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser utom whiskeyn i en kastrull.

    2. Låt allt koka upp under omrörning och koka i ett par minuter. Tillsätt sedan whiskeyn.

    3. Smaka av och korrigera sötman med hjälp av lite mer honung.

Ingredienser

  • 600 g nötfärs

  • Svartpeppar

  • Salt

  • Worcestershiresås

  • 150 g Blue Cheese (rumstempererad)

  • Rödbetsgroddar

  • Bladgrönt

Gör så här

    1. Blanda nötfärs, peppar, salt och ett par stänk worcestershiresås. Låt färsen vila ca 30 minuter.

    2. Forma sedan till 4 stora burgare.

    3. Grilla hamburgarna och låt även hamburgerbröden få färg på grillen.

    4. Bred ett lager senap på botten av varje hamburgerbröd.

    5. Lägg på lite bladgrönt och hamburgaren.

    6. Bred ut blue cheese på varje hamburgare. Avsluta med lite rödbetsgroddar och lägg sedan på locket.

Tillbehör

Ingredienser

  • 2 stora sötpotatisar (jag tog 1 orange och 1 lila)

  • Flingsalt

  • Svartpeppar

  • Olivolja

Gör så här

    1. Skär sötpotatisarna i små stavar. Lägg i iskallt vatten cirka 15 minuter.

    2. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar.

    3. Ringla över lite olja. Ugnsbaka i 225 °c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka och fått lite färg.

    4. Servera burgarna med ugnsbakad sötpotatis och låt fredagsmyset börja!

Whiskey till senapen på hamburgaren:

Jack Daniel's Old No. 7, 700ml

340,00 kr


Fungerar utmärkt som smaksättning i matlagning men kan även avnjutas rakt upp och ned eller "on the rocks".

Passar även fint att blanda med Coca-cola till en Jack & Cola eller till klassikern Lynchburg Lemonade. Till Lynchburg behöver du 3 cl Jack Daniel's, 4 cl Sour Mix och 1 cl Triple Sec. Skaka med is och toppa med Sprite.