Cheddarostcrème med korinter i portvin och rostade valnötter.

Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julbordets cheddarost med en ostcrème som toppas med korinter kokade i portvin, vinaigrette och rostade valnötter.

Cheddarostcreme med korinter i portvin och valnötter
Prima Julsnaps

Prima Julsnaps

Sverige

Systembolaget nr:

86308

219,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

Ingen jul utan ost och i synnerhet cheddarost! Kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julens cheddarost i form av en härlig ostcrème som serveras med korinter kokade i portvin och som toppas med en vinaigrette, brynt smör, salladsblad och rostade valnötter.

Ostcrème:

Ingredienser

  • 150 g mjölk

  • 150 g grädde

  • 150 g äggula

  • 300 g cheddarost

Gör så här

    1. Riv osten och lägg den i en bunke.

    2. Koka upp grädde och mjölk.

    3. Slå den varma blandningen över äggulorna under vispningen.

    4. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud till 85 C.

    5. Slå över osten och mixa med en mixerstav tills den är så slät det går att få den, eller använd en blender. Låt svalna.

    6. Innan servering så rör man ostcrèmen lite grann med en visp så den blir slät och smidig igen.

Korinter:

Ingredienser

  • 1 dl korinter eller russin

  • 2 dl portvin

Gör så här

    1. Koka upp portvinet och slå över korinterna. Låt gärna stå och dra i minst en timme.

    2. Sila av och använd portvinet till vinaigretten.

Tillbehör:

Ingredienser

  • 100 g valnötter

  • 2 msk brynt smör, ljummet

  • Blandad plocksallad

  • 100 g smulad cheddarost

Gör så här

    1. Rosta valnötterna i ugnen på 180 C i ca 10 min. Hacka ner i mindre bitar.

    2. Bottna tallriken med ostcrèmen.

    3. Strö över korinter, valnötter och smulad ost.

    4. Ringla över vinaigrette och brynt smör.

    5. Toppa med salladen.

Prima Julsnaps

219,00 kr


Prima Julsnaps är en modern klassiker vars bas består av lagrad akvavit kryddad med kummin, anis och fänkål. Julkryddorna består av dadlar, cognac och citronzest som tillsammans ger en fyllig och komplex sötma med friska toner av citrus.

Sötman från dadlarna vägs upp med sältan från osten men även genom den sötsyrliga torkade frukten i korinterna och portvinet. Det brynta smöret rundar av samtidigt som kaneltonen i snapsen bidrar med en viss kryddighet.

Recept: Viktor Westerlind

Ostbricka med vin.

Ostbricka.


En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.

Läs mer »