Chili con carne med twist.

Denna vecka bjuder Linnéa på Chili con carne med en lite otippad twist.

Chili con carne
logo

4

logo

3 h 0 min

Chili con carne. Det var nog bland de första rätter jag började experimentera med. Jag minns så väl ett gammalt avsnitt av Jamie Olivers matlagningsprogram där han hade både kaffe och choklad i sin chili. Jag tyckte att det lät bra märkligt, men det fick mig att våga testa. Kan han ha i det så borde väl även jag? Och efter det har både kaffe och choklad följt med i de flesta varianter av chili som jag har lagat. Det ger ett djup och en dimension till åt maten. För risken när man lagar chili är att det bara smakar just chili - det blir starkt men inte så mycket mer än det. Därför passar det fint att ha i både rött vin, kaffe och choklad i!

Chili con carne

Ingredienser

  • 500 g högrev

  • 1 stor gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 färsk chili

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk spiskummin

  • 2 kanelstänger

  • 1 dl rött vin

  • 1/2 dl starkt kaffe

  • 800 g krossade tomater

  • 230 g svarta bönor

  • 230 g kidneybönor

  • 1 msk kakao

  • salt och svartpeppar

  • Chiliflakes efter smak

  • TILL SERVERING:

  • Kokt ris

  • Färsk chili

  • Koriander

  • Salladslök

  • Lime

  • Avokado

Gör så här

    1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn hastigt i en het gryta. Tag ur köttet och lägg åt sidan.

    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Stek detta mjukt i grytan.

    3. Tillsätt sedan tomatpuré, spiskummin, kanel, kött och tomatpuré. Låt detta steka i cirka 1 minut under omrörning.

    4. Blanda i rött vin, kaffe och krossade tomater. Låt allt koka under lock i minst två timmar.

    5. Skölj bönorna noga i en finmaskig sil. Tillsätt dem tillsammans med kakao, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt chili flakes för mer hetta.

    6. Låt allt koka upp och koka ihop i cirka 15 minuter.

    7. Servera Chili con carnen tillsammans med kokt ris, färsk chili, koriander, lime, hackad salladslök och avokado.

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah har en generös och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset.

Recept: Linnéa Seidel

Guacamole

Godaste guacamolen.


Hemlagat är bäst! Och enklare än vad du tror. Hoppa över kryddpåsen och gör din egen avokadoröra. Extra god blir guacamolen om du mortlar i stället för att mixa avokadon och låter den vara lite bitig!

Läs mer »