Chili sin carne med hetta och toner av choklad.
Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne.
Läs mer »Denna vecka bjuder Linnéa på Chili con carne med en lite otippad twist.
Chili con carne. Det var nog bland de första rätter jag började experimentera med. Jag minns så väl ett gammalt avsnitt av Jamie Olivers matlagningsprogram där han hade både kaffe och choklad i sin chili. Jag tyckte att det lät bra märkligt, men det fick mig att våga testa. Kan han ha i det så borde väl även jag? Och efter det har både kaffe och choklad följt med i de flesta varianter av chili som jag har lagat. Det ger ett djup och en dimension till åt maten. För risken när man lagar chili är att det bara smakar just chili - det blir starkt men inte så mycket mer än det. Därför passar det fint att ha i både rött vin, kaffe och choklad i!
500 g högrev
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili
2 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
2 kanelstänger
1 dl rött vin
1/2 dl starkt kaffe
800 g krossade tomater
230 g svarta bönor
230 g kidneybönor
1 msk kakao
salt och svartpeppar
Chiliflakes efter smak
TILL SERVERING:
Kokt ris
Färsk chili
Koriander
Salladslök
Lime
Avokado
Skär köttet i mindre bitar. Bryn hastigt i en het gryta. Tag ur köttet och lägg åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Stek detta mjukt i grytan.
Tillsätt sedan tomatpuré, spiskummin, kanel, kött och tomatpuré. Låt detta steka i cirka 1 minut under omrörning.
Blanda i rött vin, kaffe och krossade tomater. Låt allt koka under lock i minst två timmar.
Skölj bönorna noga i en finmaskig sil. Tillsätt dem tillsammans med kakao, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt chili flakes för mer hetta.
Låt allt koka upp och koka ihop i cirka 15 minuter.
Servera Chili con carnen tillsammans med kokt ris, färsk chili, koriander, lime, hackad salladslök och avokado.
139,00 kr
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah har en generös och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne.
Läs mer »Dröm dig bort till ett soligt Spanien och smaksätt grytan med vitlök, rökigt paprikapulver och tomat. Sist, vita bönor som ger en härlig smak och fyllighet.
Läs mer »Sofia Henriksson, vinnaren från Sveriges Mästerkock, bjuder på sitt recept på crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Läs mer »Hemlagat är bäst! Och enklare än vad du tror. Hoppa över kryddpåsen och gör din egen avokadoröra. Extra god blir guacamolen om du mortlar i stället för att mixa avokadon och låter den vara lite bitig!
Läs mer »