Marockansk vegetarisk gryta med aubergine- och kikärtor.
Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer »Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne.
Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne – chili sin carne! Perfekt efter julens köttigare inslag och för januaris tunna plånbok!
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1 dl rödvin
1/2 dl tomatpuré
2 dl okokta röda linser
400 g krossade tomater
300 g majskorn
750 g kokta blandade bönor (t.ex. svarta bönor eller kidneybönor)
5 dl vatten (+ ev. mer för att spä ut grytan vartefter)
30 g 80% mörk choklad
Citron
Färsk persilja
Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en gryta.
Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i vin och tomatpuré.
Ha i röda linser, krossade tomater, majs, blandade bönor och vatten. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Låt grytan koka cirka 1 timme.
Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.
Tillsätt den mörka chokladen och pressa i citron. Finhacka persiljan och rör i den.
Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad och ett gott bröd.
109,00 kr
Till chili sin carne rekommenderar vi italienska Ruffino Chianti på druvan Sangiovese. Det är ett fruktigt, medelfylligt rött vin åt det lite lättare hållet med smak av körsbär, hallon och lakrits. Vinet gifter sig utmärkt med chili sin carne.
Recept: Linnéa Seidel
Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer »Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »Pappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs mer »I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Recept från Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.
Läs mer »