Chili sin carne med hetta och toner av choklad.

Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne.

Chili sin carne
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

2310

109,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 15 min

Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne – chili sin carne! Perfekt efter julens köttigare inslag och för januaris tunna plånbok!

Chili sin carne

Ingredienser

  • 2 gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 msk paprikapulver

  • 1 msk grönsaksbuljongpulver

  • 1 msk spiskummin

  • 1 tsk kanel

  • Salt

  • Svartpeppar

  • Chiliflakes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)

  • 1 dl rödvin

  • 1/2 dl tomatpuré

  • 2 dl okokta röda linser

  • 400 g krossade tomater

  • 300 g majskorn

  • 750 g kokta blandade bönor (t.ex. svarta bönor eller kidneybönor)

  • 5 dl vatten (+ ev. mer för att spä ut grytan vartefter)

  • 30 g 80% mörk choklad

  • Citron

  • Färsk persilja

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en gryta.

    2. Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i vin och tomatpuré.

    3. Ha i röda linser, krossade tomater, majs, blandade bönor och vatten. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Låt grytan koka cirka 1 timme.

    4. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.

    5. Tillsätt den mörka chokladen och pressa i citron. Finhacka persiljan och rör i den.

    6. Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad och ett gott bröd.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

109,00 kr


Till chili sin carne rekommenderar vi italienska Ruffino Chianti på druvan Sangiovese. Det är ett fruktigt, medelfylligt rött vin åt det lite lättare hållet med smak av körsbär, hallon och lakrits. Vinet gifter sig utmärkt med chili sin carne.

Recept: Linnéa Seidel