Paul Svensson släpper bok om svenska frukter och bär: ”Skatter”.
Sveriges ”grönaste kock”, Paul Svensson, är aktuell med boken Frukt och bär A-Ö – uppföljaren till den gedigna grönsaksbibeln Grönsaker A-Ö.
Läs mer »Vem uppskattar inte nybakade scones med en god sylt? Här är ett underbart recept på chokladscones med en sylt av aroniabär, ur boken "Frukt och bär A-Ö" av kocken och krögaren Paul Svensson.
Foto: Charlie Drevstam
– För att göra clotted cream enligt konstens alla regler måste du börja redan dagen innan, säger Paul Svensson i boken "Frukt och bär A-Ö".
Häll upp 5 dl vispgrädde i en värmetålig skål. Placera skålen i en kastrull över ett vattenbad och låt grädden sjuda i 2 timmar (rör inte i den!). Låt sedan svalna i kylen i 10 timmar.
500 g aroniabär
0,5 dl vatten
4 dl syltsocker
2 msk färskpressad citron + fint rivet skal från 0,5 citron
Rensa och skölj bären till sylten.
Lägg dem i en kastrull, häll i vattnet och låt bären koka i 5 minuter.
Rör ner syltsockret och låt sedan sjuda i 15–20 minuter.
Tillsätt citronsaft och citronskal och häll upp på väl rengjorda burkar med lock.
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 dl hackad mörk choklad
50 g smör, rumstempererat
1,5 dl mjölk, 3%
vispgrädde, till pensling
havssalt
Värm ugnen till 200 grader med varmluft. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm samtidigt.
Lägg alla sconesingredienser i en matberedare och blanda försiktigt – degen ska bara precis blandas.
Rulla degen till en rulle och skär den i 6–8 tjocka skivor. Lägg ut på bakplåtspapper.
Skär ett kryss på ovansidan, pensla med grädde och strö över salt.
Dra över bakplåtspappret med sconesen till den varma plåten och baka bröden i ugnen i cirka 10 minuter.
Lyft av det tjocka lagret på grädden och rör ihop till en kräm. Servera sconesen varma med clotted cream och aroniasylt.
Recept: Paul Svensson
Sveriges ”grönaste kock”, Paul Svensson, är aktuell med boken Frukt och bär A-Ö – uppföljaren till den gedigna grönsaksbibeln Grönsaker A-Ö.
Läs mer »Bjud på en syrlig och somrig citronmarängpaj. Det här receptet kommer från Elsa Billgrens senaste bok och basen är hennes svägerska, Fannys, lemon curd.
Läs mer »I Jonas Crambys kokbok "Americana" finns en uppsjö av recept med rötter i den amerikanska matkulturen. Här är ett recept ur boken, på cornbread – majsbröd – som är gott som tillbehör till grytor, röror eller en het chili.
Läs mer »