Chokladscones med aroniasylt och clotted cream.

Vem uppskattar inte nybakade scones med en god sylt? Här är ett underbart recept på chokladscones med en sylt av aroniabär, ur boken "Frukt och bär A-Ö" av kocken och krögaren Paul Svensson.

Scones med choklad och aroniasylt.

Foto: Charlie Drevstam

logo

4

– För att göra clotted cream enligt konstens alla regler måste du börja redan dagen innan, säger Paul Svensson i boken "Frukt och bär A-Ö".

Häll upp 5 dl vispgrädde i en värmetålig skål. Placera skålen i en kastrull över ett vattenbad och låt grädden sjuda i 2 timmar (rör inte i den!). Låt sedan svalna i kylen i 10 timmar.

Aroniasylt:

Ingredienser

  • 500 g aroniabär

  • 0,5 dl vatten

  • 4 dl syltsocker

  • 2 msk färskpressad citron + fint rivet skal från 0,5 citron

Gör så här

    1. Rensa och skölj bären till sylten.

    2. Lägg dem i en kastrull, häll i vattnet och låt bären koka i 5 minuter.

    3. Rör ner syltsockret och låt sedan sjuda i 15–20 minuter.

    4. Tillsätt citronsaft och citronskal och häll upp på väl rengjorda burkar med lock.

Chokladscones:

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk bakpulver

  • 0,5 dl hackad mörk choklad

  • 50 g smör, rumstempererat

  • 1,5 dl mjölk, 3%

  • vispgrädde, till pensling

  • havssalt

Gör så här

    1. Värm ugnen till 200 grader med varmluft. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm samtidigt.

    2. Lägg alla sconesingredienser i en matberedare och blanda försiktigt – degen ska bara precis blandas.

    3. Rulla degen till en rulle och skär den i 6–8 tjocka skivor. Lägg ut på bakplåtspapper.

    4. Skär ett kryss på ovansidan, pensla med grädde och strö över salt.

    5. Dra över bakplåtspappret med sconesen till den varma plåten och baka bröden i ugnen i cirka 10 minuter.

    6. Lyft av det tjocka lagret på grädden och rör ihop till en kräm. Servera sconesen varma med clotted cream och aroniasylt.

Recept: Paul Svensson