Blåbärssås
Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.
Läs mer »Trött på vanlig bea? Testa den här tomatbaserade bearnaissåsen istället! Passar utmärkt till både kött och kyckling.
Klassikernas klassiker bland såser. I ungefär 200 år har den krämiga och dragonsmakande såsen förgyllt våra tallrikar tillsammans med en köttbit och pommes.
Såsens feta textur gör att få saker passar så bra ihop som bea och vin. Men med tiden har även varianter av såsen dykt upp, bland annat Choron, som är en tomatbaserad bearnaisesås uppkallad efter den franske köksmästaren Alexandre Étienne Choron. För dig som är sugen på något annat än kött och pommes är grillad kyckling med rostade rotfrukter och potatis en precis lika lyckad smakkombination.
1–2 schalottenlökar, beroende på storlek
4 msk rödvinsvinäger
4 msk vatten
ett par persiljestjälkar
4 grovt krossade vitpepparkorn
250 g smör
4 äggulor
2 msk hackad färsk dragon
2 msk tomatpuré
salt
Hacka löken. Koka upp lök, vinäger, vatten, persiljestjälkar och peppar i en liten kastrull. Låt koka utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår.
Sila bort löken och mät så att vätskan är cirka ½ dl. Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd. Häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Smält smöret och håll det ljummet över vattenbad.
Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad. Tillsätt äggulorna under lugn vispning. Sjud under vispning tills blandningen tjocknar.
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, under vispning.
Blanda i dragon, tomatpuré och smaka av med salt.
Såsen kan serveras varm, rumstempererad eller kall.
Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i vattenbad, men vattnet får inte vara varmare än 60°, då finns risk att såsen skär sig.
Om såsen börjar ”skära sig”, tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.
259,00 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma elller kryddhetta.
99,00 kr
Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.
Recept: Caroline Hofberg
Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.
Läs mer »Rödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.
Läs mer »I påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.
Läs mer »Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig. Enkelt!
Läs mer »