Citronrisotto med pilgrimsmusslor och brynt örtsmör.

En riktig god och lyxig citronrisotto som serveras med grillade pilgrimsmusslor och ett brynt örtsmör. Matchas allra bäst med ett glas alvarinho. 

Risotto med pilgrimsmusslor och sparris
logo

4

logo

1 h 30 min

Vill du laga en god och lyxig risotto till helgen? Här serveras citronrisotton med pilgrimsmusslor och en grön smörgremlota. Förhöj helglyxet genom att servera ristotton med ett glas alvarinho från Casal de Ventozela.

Grön smörgremolata

Ingredienser

  • 100 gram smör

  • 1 eko citron, skal och saft

  • 2 dl färska örter (blandade)

  • 4 vitlöksklyftor

  • salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här

    1. Börja med örtsmöret, lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt.

    2. Lägg i det rivna skalet och saften från citronen samt de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har en nötdoftande och grön smörgremolata.

    3. Dela sparrisen i 3 cm bitar och sota den i en stekpanna utan fett. Stek tills du ser lite sotning. Dra av pannan från plattan och lägg i 1 tsk smör och salt.

Citronrisotto

Ingredienser

  • 2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor

  • 1 finhackad gul lök

  • 1 eko citron, skal och saft

  • 4 dl risottoris

  • 0,5 dl torrt vitt vin

  • 10 dl ljummen buljong

  • minst 1 dl riven parmesanost

  • 50 g smör

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Citron nummer två ska också rivas fint. Var försiktig, vi vill bara ha det yttersta gula lagret - lägg i en skål.

    2. Finhacka sedan lök och vitlök, smält smöret i pannan på låg värme och i med lökarna. Vänta tills de har mjuknat men inte fått färg. I med ytterligare en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt utav smöret.

    3. När allt ris är blankt så häller du på vinet och saften av citronen och höjer värmen. Låt vätskan ånga ur helt, vi vill bara ha den goda syran. Sänk värmen igen till låg, det ska bara småputtra. Häll på lite buljong i taget och rör om hela tiden. När sista dl buljongen är i bör riset vara spänstigt men utan kärna, drag pannan åt sidan

Pilgrimsmusslor och topping

Ingredienser

  • 300 gram pilgrimsmusslor (eller andra skaldjur)

  • smör och olja till stekning

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt och svartpeppar från kvarnen

  • fint hackad persilja

  • ett knippe grön sparris

Gör så här

    1. Stek eller grilla pilgrimsmusslor på hög värme tillsammans med lök och vitlök. Precis innan servering, lägger du i en liten knopp smör i din risotto, river citronskalet samt blandar ner den rivna parmesanosten.

    2. Toppa risotton med de stekta pilgrimsmusslorna, det brynta örtsmöret, sparrisen och gärna lite finhackat grönt också.

Vintips till citronrisotto: