Citrusbakad lax med stekt blomkål.

Lax och citron är två smaker som verkligen gifter sig! I det här receptet blandar vi även i andra citrussmaker, och serverar med vitlöksdoftande blomkål och en god grönkålssallad. Till detta rekommenderar vi en frisk chardonnay.

Citrusbakad lax med grönkålssallad.
CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

22280

239,00 kr


logo

4

logo

0 h 35 min

Lax är både gott och nyttigt, och en egenskap vi verkligen uppskattar är hur lätt det är att variera hur man tillagar den!

Här har vi tagit fram ett recept där fisken får smak av olika citrusfrukter och till den serveras stekt blomkål och en grönkålssallad med en trevlig och enkel dressing. Den toppar vi dessutom med en rostad fröblandning. Så gott!

I glaset till denna rätt passar exempevis ett friskt och citrusigt chardonnayvin.

Lax:

Ingredienser

  • 600 g lax

  • 1 st lime

  • 1 st citron

  • 1 st mandarin

  • 1 msk olivolja

Gör så här

    1. Sätt på ugnen 150°.

    2. Riv skalet på alla citrusfrukter i en skål. Tillsätt en matsked olivolja och pensla fisken med citrusoljan samt salta peppra.

    3. Baka i ugnen i 20 min eller tills fisken är 50 grader i innetemperatur. 

Blomkål:

Ingredienser

  • 1 st blomkålshuvud

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 1 msk olivolja

Gör så här

    1. Bryt blomkålen i mindre buketter.

    2. Hacka vitlöken och stek vitlök och blomkål på medelvärme tills blomkålen mjuknat lite och är gyllenbrun.

Grönkålssallad:

Ingredienser

  • 250 gram grönkål

  • 1 msk tahinipasta

  • ½ vitlöksklyfta

  • saften av 0,5 citron

  • 2 msk olivolja

Gör så här

    1. Plocka och skölj grönkålen; ta bort de grova stjälkarna, och strimla sedan i mindre bitar.

    2. Till dressingen: Mixa tahinipasta, vitlök, citronsaft, olivolja till en sås. Ringla över grönkålen och blanda om.

Nöt- och fröblandning:

Ingredienser

  • mandlar

  • pumpafrön

  • sesamfrön

  • hasselnötter

  • valnötter

  • 2 nypor salt

  • 1 nypa five spice

Gör så här

    1. Ta ett par matskedar av dessa nötter och frön.

    2. Rosta alla nötter och frön i en panna till de får gyllene färg.

    3. Tillsätt salt och five spice-krydda efter behag.

Vin till citrusbakad lax:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia har en stor, frisk, fruktig doft med inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj. Passar bra till lätta rätter med ljust kött, grillad fisk och sallader.

Recept: Danger Österlin

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »