Crème brûlée med kaffesmak.

I kokboken "Middag i en gryta" visar Tareq Taylor sitt bästa recept på Crème brûlée som för en exta kick av kaffe. Recept med dryckestips hittar du här!

Crème brûlée i kaffekoppar
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 15 min

Tareq Taylor visar här sitt bästa recept på crème brûlée från hans senaste kokbok "Middag i en gryta". En crème brûlée brukar bakas i vattenbad i ugnen, men det går lika bra att grädda den på låg ugnsvärme som här. Varmluftsfunktionen fördelar värmen så att brûléen blir jämnt gräddad. På toppen ett knäckigt lager socker!

Crème brûlée med kaffesmak

Ingredienser

 • 1 vaniljstång

 • 5 dl vispgrädde

 • 1 dl mjölk (3 %)

 • ¾ dl strösocker

 • 6 äggulor

 • 2 tsk pulverkaffe eller 3 msk kall espresso

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på mitten. Värm grädde, mjölk, vaniljstång och kaffe tillsammans med sockret i en kastrull tills sockret har smält – det ska inte koka.Låt blandningen svalna i kastrullen.

  2. Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och rör ut demi gräddmjölken. Blanda ner äggulorna och häll upp iugnssäkra portionsformar.

  3. Värm ugnen till 100 grader, varmluft. Ugnsbaka bruléen tills den har satt sig, i 30 minuter till 1 timme – det beror på hur tjockt godset på formen är. Du märker om brûléen är för lös i mitten genom att slå till formen lite lätt på sidan – konsistensen ska vara som en pudding. Låt svalna i rumstemperatur.

  4. Strö över socker och karamellisera det med hjälp av en gasbrännare. Eller sätt ugnen på 250 grader och grill och bränn av brûléerna överst i ugnen i någon minut.Passa noga så de inte blir brända. Servera direkt.

Dryckstips till Crème brûlée

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Förhöj crème brûléen med ett dessertvin från Ruffino. Deras Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Recept: Tareq Taylor