Dumpling med kålrabbi och syrlig räka.

Detta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.

Dumpling med kålrabbi och syrlig räka.

Ulrika Pousette/Bonnier Fakta

logo

2

Bli inte avskräckt – kålrabbiskivorna kommer att hålla ihop som på bilden! Tricket är att torka dem ordentligt när de har legat i limen, då faster de som klister. Lägg inte på för mycket fyllning bara.

Vegovariant: Ta bort räkorna och dubbla mängden sojabönor.

Kålrabbidumpling med syrlig räka:

Ingredienser

  • ca 500 g kålrabbi

  • 1 tsk + 1 tsk salt

  • 1+1 lime

  • 2 dl rapsolja

  • 1 kruka koriander

  • 1 knippe salladslök

  • 1 msk färsk, riven ingefära

  • 75 g gröna sojabönor (tinade)

  • 75 g skalade räkor

  • 1 jalapeño

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 msk honung

  • 1 msk majonnäs

  • rostad lök

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Skär bort det gröna skalet på kålrabbin och hyvla i tunna skivor, cirka 2 mm, på mandolin. Stansa ut rundlar på minst 7 cm i diameter ur skivorna. Spara spillet till fyllningen.

    2. Lägg rundlarna i en skål, täck med 2 tsk salt och saften från 1 lime.

    3. Värm rapsoljan till 70 grader i en kastrull. Mixa med 2 tsk salt, koriander, det gröna på salladslöken, ingefära och ½ jalapeño till en slät olja. Låt stå i några minuter tills oljan och det gröna skiktat sig. Sila oljan för sig och den gröna massan i en bunke för sig.

    4. Tillsätt kålrabbispillet, sojabönor, saft från 1 lime, sesamolja och honung i bunken med det gröna. Mixa till en inte helt slät färs.

    5. Finhacka räkorna och vänd ner tillsammans med majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

    6. Häll bort all vätska från den skivade kålrabbin. Torka skivorna helt torra med hushållspapper. Ta en skiva i taget och lägg 1 tsk fyllning i mitten. Vik upp 3 sidor och tryck ihop i mitten till en trekantig dumpling.

    7. Skär återstående jalapeñohalva i tunna skivor. Häll lite grön olja i botten på 4 tallrikar. Lägg på dumplingar och toppa med rostad lök, jalapeño och salladslök.

Recept: Matilda Klarqvist