Enkel pumpapaj.

Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.

En bit pumpapaj med vispad grädde.
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

179,00 kr


Pumpa är en fantastisk och underskattad smaksättare som hör hösten till och som många kopplar till den festliga högtiden Halloween.

Att handskas med pumpa är inte alltid en dans på rosor - men för den här läckra pumpapajen är det värt besväret. Ett enkelt och snabbt recept på pumpapaj som toppas med höstiga kryddor. Servera med en klick grädde eller vaniljvisp!

Fyllning:

Ingredienser

  • 600 g pumpakött

  • 2 dl vatten

  • 1 dl socker

  • 1 tsk kanel

  • 1 msk muskot

  • 5 ägg

  • 1 dl grädde

Gör så här

    1. Skala, kärna och tärna pumpan. Fräs pumpan i en kastrull med smör.

    2. Häll på vattnet och låt det småputtra under lock i 20 minuter. Glöm inte att röra om så att det inte bränner fast!

    3. Tillsätt socker, kanel och muskot. Mixa ihop med en mixerstav. Låt svalna.

    4. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpablandningen.

Deg:

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 msk socker

  • 175 g smör

  • 2 msk vatten

Gör så här

    1. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vatten och smör. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Förgrädda i 10 minuter på 175 grader.

Tillagning och servering:

Ingredienser

  • ingefära, malen

  • muskot, malen

  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

    1. Häll smeten i pajskalet och grädda i ugnen i en timme på 175 grader. Pudra över toppingen efter smak.

    2. Servera med vaniljvisp eller grädde. Mums!

Dryck till pumpapajen:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

179,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.