Falukorv på rotfruktsbädd med senapskräm.

Linnéa har tagit den lite halvtrista falukorven in i 2020-talet och gjort en modernare variant på falukorv i ugn. Korven vilar på en bädd av rotfrukter och till det en ljuvlig senapskräm smaksatt med grov senap och äpple.

Falukorv på rotfruktsbädd med senapskräm
Espacio Syrah

Espacio Syrah

Argentina

Systembolaget nr:

2722

79,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir

Villa Wolf Pinot Noir

Tyskland

Systembolaget nr:

76788

129,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Nu har vi tassat en bit in på det nya året, ja det nya årtiondet faktiskt! Och idag tänkte jag bjuda er på ett perfekt januarirecept. Jag har nämligen tagit den där lite halvtrista falukorven in i 20-talet och gjort en modernare variant på falukorv i ugn.

Dessutom passade jag på att göra en djupdykning i kylskåpet och tog vara på rotfrukter, julost och julens sista skvätt senap. Bra för både miljön och plånboken. Något som brukar vara extra viktigt så här i januari. Istället för att göra en klassisk senapssås att ha till har jag gjort en helt ljuvlig senapskräm. Smaksatt med grov senap och äpple. Både äpplet och senapen fanns kvar sedan jul, så det kändes riktigt fint att få använda dem till den goda januarimaten! Försöker du hålla igen på köttet i januari? Då går det perfekt att använda en vegetarisk eller vegansk falukorv istället!

Falukorv och rotfrukter

Ingredienser

  • 600 g potatis

  • 400 g morötter

  • 200 g palsternacka

  • 1 dl färsk persilja

  • olja

  • salt

  • ca 400 g falukorv

  • ca 2 dl riven ost

  • 100 g grönkål

Gör så här

    1. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i lika stora bitar. Lägg på en ugnsfast plåt. Finhacka persilja och strö över. Ringla över olja och salt. Rör om väl så alla rotfrukter täcks.

    2. Rosta i ugnen i 225°C i cirka 30 minuter. Rör om bland rotsakerna efter ca halva tiden.

    3. Skär en skåra längs med korven och strö ost över. Lägg korven på plåten med rotsaker och ugnsbaka i cirka 15 minuter till.

    4. Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Massera in kålen med olja och salt. Strö kålen över rotsakerna när det är ca 5 minuter kvar.

Senapskräm

Ingredienser

  • 3 dl creme fraiche

  • 2 msk grovkornig senap

  • 1/2 äpple

  • salt

Gör så här

    1. Blanda samman creme fraiche och senap.

    2. Skär äpplet i riktigt små bitar och rör i det. Smaka av med salt.

Vintips till falukorv

Förgyll vardagens falukorv med ett glas rött. Kanske räcker en halvflaska gott?

Espacio Syrah

79,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Recept: Linnéa Seidel