Falukorv på rotfruktsbädd med senapskräm.

Linnéa har tagit den lite halvtrista falukorven in i 2020-talet och gjort en modernare variant på falukorv i ugn. Korven vilar på en bädd av rotfrukter och till det en ljuvlig senapskräm smaksatt med grov senap och äpple.

Falukorv på rotfruktsbädd med senapskräm
Expedition Malbec Organic

Expedition Malbec Organic

Argentina

Systembolaget nr:

255701

55,00 kr

69,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Nu har vi tassat en bit in på det nya året, ja det nya årtiondet faktiskt! Och idag tänkte jag bjuda er på ett perfekt januarirecept. Jag har nämligen tagit den där lite halvtrista falukorven in i 20-talet och gjort en modernare variant på falukorv i ugn.Dessutom passade jag på att göra en djupdykning i kylskåpet och tog vara på rotfrukter, julost och julens sista skvätt senap. Bra för både miljön och plånboken. Något som brukar vara extra viktigt så här i januari. Istället för att göra en klassisk senapssås att ha till har jag gjort en helt ljuvlig senapskräm. Smaksatt med grov senap och äpple. Både äpplet och senapen fanns kvar sedan jul, så det kändes riktigt fint att få använda dem till den goda januarimaten! Försöker du hålla igen på köttet i januari? Då går det perfekt att använda en vegetarisk eller vegansk falukorv istället!

Falukorv och rotfrukter

Ingredienser

  • 600 g potatis

  • 400 g morötter

  • 200 g palsternacka

  • 1 dl färsk persilja

  • olja

  • salt

  • ca 400 g falukorv

  • ca 2 dl riven ost

  • 100 g grönkål

Gör så här

    1. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i lika stora bitar. Lägg på en ugnsfast plåt. Finhacka persilja och strö över. Ringla över olja och salt. Rör om väl så alla rotfrukter täcks.

    2. Rosta i ugnen i 225°C i cirka 30 minuter. Rör om bland rotsakerna efter ca halva tiden.

    3. Skär en skåra längs med korven och strö ost över. Lägg korven på plåten med rotsaker och ugnsbaka i cirka 15 minuter till.

    4. Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Massera in kålen med olja och salt. Strö kålen över rotsakerna när det är ca 5 minuter kvar.

Senapskräm

Ingredienser

  • 3 dl creme fraiche

  • 2 msk grovkornig senap

  • 1/2 äpple

  • salt

Gör så här

    1. Blanda samman creme fraiche och senap.

    2. Skär äpplet i riktigt små bitar och rör i det. Smaka av med salt.

Expedition Malbec Organic

55,00 kr

69,00 kr


Till falukorven rekommenderar vi ett ekologiskt rödvin till ett fantastiskt pris. Det har en fruktig smak som har inslag av blåbär, körsbär, viol, och färska örter som går väl ihop med rotfrukter och senapskräm.