Färsk lax med chorizo och gourmettomater.

Livets Goda har tagit fram det här goda receptet på lax som serveras med kryddig chorizo och solmogna tomater. Laxen serveras med ett glas pinot blanc från Gustave Lorentz.

Färsk lax med tomat och chorizo
Färsk lax med tomat och chorizo
Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc
Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Frankrike

Systembolaget nr:

5124601

99,00 kr


Njut av sensommaren med recept från Livets Goda - laga färsk lax med chorizo och tomater. Passa på att använda sommarens söta tomater, en riktig härlig kombo till den färska laxen och den kryddiga chorizon. Den här rätten avnjuts allra bäst till ett glas pinot blanc från Gustave Lorentz Signature Series.

Recept på lax:

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé med skinn

  • 100 gram chorizo

  • 300 g gourmettomater

  • 1 kruka basilika

  • 10-12 svarta oliver utan kärnor

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 1 msk vatten

  • olivolja

  • citron

Gör så här

    1. Lägg laxfiléerna med köttet nedåt i en kall stekpanna och sätt på medelvärme. När pannan börjar komma upp i temperatur och laxen börjar låta så vänder du fisken och steker vidare, ca 5 min beroende på tjocklek, tills skinnet är krispigt.

    2. Medan fisken steks delar du tomaterna lite slarvigt, det får gärna vara lite olika storlekar på tomaterna för textur och kontrast.

    3. Blanda tomaterna i en skål tillsammans med hackade oliver, den färska basilikan (lämna några blad för garnityr), rödvinsvinäger, citronjuice och olivolja, salt och peppar och 1 msk vatten. Blanda runt.

    4. Skiva chorizon tunt och lägg i stekpannan med fisken de sista 2 minuterna, och avsluta de sista 30 sekunderna med att blanda i tomat/olivsalladen i pannan

    5. Servera på tallrik och toppa med några blad basilika och några droppar pressad citron över.

Vintips till lax med tomter och chorizo:

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

99,00 kr


Ett medelfylligt pinot blanc med en tydlig friskhet och en viss mineralitet. Vinets fruktdriv är vad som binder samman denna servering och den chorizo som vi valt hade fin kryddighet vilket också gillas av Alsacevinet.