Fransk fiskgratäng.

En snabblagad och fantastiskt god fiskgratäng med panko som ströbröd. Brynt smör ger rätten en fin nötig ton. Servera med delikatesspotatis.

Snabblagad fiskgratäng med panko
Laroche Chardonnay Réserve

Laroche Chardonnay Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

5170801

149,00 kr


Coteaux Bourguignons Blanc

Coteaux Bourguignons Blanc

Frankrike

Systembolaget nr:

537401

119,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Saknar du också den gamla färdiga mixen för fransk fiskgratäng som brukade finnas i mataffären? Lugn - det är lätt att laga själv. Idag har jag gjort en egen variant av fransk fiskgratäng.

Jag har ugnsbakat torsk under ett frasigt och smakrikt täcke av ströbröd, i detta fall panko. Det blir lite som panerad torsk, fast i gratängform. Väldigt smidigt och gott! Idag har jag valt att använda torskrygg, det är en fiskbit jag tycker passar ypperligt här. Smöret valde jag att bryna innan jag rörde i övriga ingredienser, det ger en extra fin, lite nötig ton till maträtten.

Ingredienser

 • 100 g smör

 • 1 vitlöksklyfta

 • 3 tsk dijonsenap

 • 1 dl färsk hackad persilja

 • 2 tsk örtsalt

 • 1/2 dl vatten

 • ca 3 dl pankoströbröd

 • 4 bitar torskrygg

 • delikatesspotatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Bryn smöret i en kastrull (smält smöret, låt kastrullen stå kvar på värmen under omrörning till smöret får en mör och lite nötaktig doft. Tag genast av från värmen och fortsätt vispa så smöret går ner i temperatur och inte blir bränt).

  3. Skala och pressa vitlöken och blanda ner i det brynta smöret tillsammans med dijonsenap, finhackad persilja, salt, vatten och ströbröd.

  4. Lägg ut torskrygg i en ugnsfast form. Bred ut toppingen över fisken i ett jämnt lager.

  5. Gratinera fisken i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar. Börjar toppingen få för mycket färg kan du täcka med lite folie mot slutet.

  6. Servera med kokt delikatesspotatis.

Vin som passar till Linnéas franska fiskgratäng:

Laroche Chardonnay Réserve

149,00 kr


Denna chardonnay har en nyanserad och tilltalande doft med inslag av honungsmelon, gula plommon, kryddor och fat, samt en fläkt av blommor. Smaken i Laroche Chardonnay Réserve har en angenäm fet munkänsla, som umgås i harmoni med vinets fruktighet och tonerna från faten.

Coteaux Bourguignons Blanc

119,00 kr


Fruktig ungdomlig doft med inslag av blommor, päron och persika och en liten kryddig ton av hasselnötter. Smaken är ung och torr med välbalanserad syra och inslag av vita frukter och mineral.

Fler franska maträtter: