Fransk fiskgratäng.
En snabblagad och fantastiskt god fiskgratäng med panko som ströbröd. Brynt smör ger rätten en fin nötig ton. Servera med delikatesspotatis.
Saknar du också den gamla färdiga mixen för fransk fiskgratäng som brukade finnas i mataffären? Lugn - det är lätt att laga själv. Idag har jag gjort en egen variant av fransk fiskgratäng.
Jag har ugnsbakat torsk under ett frasigt och smakrikt täcke av ströbröd, i detta fall panko. Det blir lite som panerad torsk, fast i gratängform. Väldigt smidigt och gott! Idag har jag valt att använda torskrygg, det är en fiskbit jag tycker passar ypperligt här. Smöret valde jag att bryna innan jag rörde i övriga ingredienser, det ger en extra fin, lite nötig ton till maträtten.
Till min franska fiskgratäng passar ett glas Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve fint och vinet passar fint att servera till rätter med inslag av just brynt smör.
Ingredienser
100 g smör
1 vitlöksklyfta
3 tsk dijonsenap
1 dl färsk hackad persilja
2 tsk örtsalt
1/2 dl vatten
ca 3 dl pankoströbröd
4 bitar torskrygg
delikatesspotatis
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Bryn smöret i en kastrull (smält smöret, låt kastrullen stå kvar på värmen under omrörning till smöret får en mör och lite nötaktig doft. Tag genast av från värmen och fortsätt vispa så smöret går ner i temperatur och inte blir bränt).
Skala och pressa vitlöken och blanda ner i det brynta smöret tillsammans med dijonsenap, finhackad persilja, salt, vatten och ströbröd.
Lägg ut torskrygg i en ugnsfast form. Bred ut toppingen över fisken i ett jämnt lager.
Gratinera fisken i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar. Börjar toppingen få för mycket färg kan du täcka med lite folie mot slutet.
Servera med kokt delikatesspotatis.
Vin som passar till Linnéas franska fiskgratäng:
Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve
119,00 kr
Ett vin med torr, frisk och fruktig smak med fina inslag av citron, honungsmelon, persika och gula plommon. Passar perfekt till denna fiskgratäng med brynt smör och pankoströbröd.
Fler franska maträtter:
Moules Frites.
Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av vinkokta musslor som serveras med pommes frites. Otroligt gott!
Läs mer »Chèvre chaud.
En klassisk fransk anrättning som här paras med ugnsrostad pumpa och betor - en fantastisk kombination av smaker. Recept med vintips hittar du här.
Läs mer »Fransk löksoppa.
Löksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.
Läs mer »