Fransk löksoppa.
Löksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.
Den franska löksoppan är en riktig klassiker som förr ansågs som "fattigmat" på grund av de billiga ingredienserna. Numera är löksoppan en av de mest älskade franska maträtterna, och vi förstår verkligen varför. Den är både enkel och otroligt god där löken blir nästintill karamelliserad.
Fransk löksoppa:
Ingredienser
3 gula lökar
1 liter hönsbuljong
1 dl vitt vin
1 lagerblad
2-3 kryddmått färsk timjan
smör
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skiva löken tunt. Fräs sedan löken i smöret i en stor kastrull.
Häll på hönsbuljong, vitt vin, lagerblad och timjan.
Koka upp och sjud på svag värme i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Stek bröden på båda sidorna i smör, lägg osten på brödskivorna.
Häll upp soppan i portionsformar, lägg brödet på soppan (strö ev. lite extra ost över) och gratinera i ugnen i ca. 5 min.
Servera med ett glas riesling.
Gratinering:
Ingredienser
4 skivor bröd, gärna surdeg
8 skivor lagrad ost, ex gruyére
8 skivor lagrad ost, ex gruyére
Gör så här
Lägg bröden på soppan i skålarna och gratinera i ugnen i cirka 5 minuter.
Servera gärna med ett glas riesling.
Vintips till fransk löksoppa:
Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO
195,00 kr
Gustave Lorentz Riesling Burg passar ypperligt till löksoppan då den har en fruktig och balanserad smak med bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.