Fransk löksoppa.

Löksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.

fransk löksoppa
Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

Frankrike

Systembolaget nr:

72349

489,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Den franska löksoppan är en riktig klassiker som förr ansågs som "fattigmat" på grund av de billiga ingredienserna. Numera är löksoppan en av de mest älskade franska maträtterna, och vi förstår verkligen varför. Den är både enkel och otroligt god där löken blir nästintill karamelliserad.

Fransk löksoppa:

Ingredienser

  • 3 gula lökar

  • 1 liter hönsbuljong

  • 1 dl vitt vin

  • 1 lagerblad

  • 2-3 kryddmått färsk timjan

  • smör

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 250 grader.

    2. Skala och skiva löken tunt. Fräs sedan löken i smöret i en stor kastrull.

    3. Häll på hönsbuljong, vitt vin, lagerblad och timjan.

    4. Koka upp och sjud på svag värme i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    5. Stek bröden på båda sidorna i smör, lägg osten på brödskivorna.

    6. Häll upp soppan i portionsformar, lägg brödet på soppan (strö ev. lite extra ost över) och gratinera i ugnen i ca. 5 min.

    7. Servera med ett glas riesling.

Gratinering:

Ingredienser

  • 4 skivor bröd, gärna surdeg

  • 8 skivor lagrad ost, ex gruyére

  • 8 skivor lagrad ost, ex gruyére

Gör så här

    1. Lägg bröden på soppan i skålarna och gratinera i ugnen i cirka 5 minuter.

    2. Servera gärna med ett glas riesling.

Vintips till fransk löksoppa:

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

489,00 kr


Det här fantastiska rosévinet finns även på magnumflaska! Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.