Frasig smördegspaj med räkor.

Den här frasiga smördegspajen med räkor är en favoriträtt som gästerna alltid ber att få receptet på.

Frasig smördegspaj med räkor
Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon

Sydafrika

Systembolaget nr:

223401

89,00 kr


Kim Crawford Sauvignon Blanc

Kim Crawford Sauvignon Blanc

Nya Zeeland

Systembolaget nr:

7897401

179,00 kr


logo

4-6

logo

1 h 0 min

Idag bjuder jag på en frasig smördegspaj med räkor. Det är en av mina favoriträtter att bjuda på då den är så fantastiskt god och det slutar alltid med att jag får dela med mig av receptet. Under åren har jag bakat den på både vanlig pajdeg och smördeg. Och jag måste säga att den blir snäppet godare i ett frasigt pajskal av smördeg!

Det enda man verkligen måste tänka på, och här talar jag om egen erfarenhet. Det är att kyla skalet helt innan det förgräddas. Förbered gärna pajskalet dagen innan och låt stå i kylen eller frysen över natten. Då håller det garanterat ihop och gräddas fint! Jag köper gärna stora, fina handskalade räkor till den här pajen. Men vill du använda räkor med skal, räkna då med att det går åt ca 500 g.

Ingredienser

 • ca 400 g färdig smördeg

 • 2 ägg

 • 2 dl crème fraîche

 • 2 vitlöksklyftor

 • saft från 1 lime

 • salt

 • 150 g fetaost

 • 1 kruka basilika (spar lite till dekoration)

 • 200 g (eller 500 g med skal) handskalade räkor (spar några till dekoration)

 • 1 1/2 dl riven ost

Gör så här

  1. Kavla ut smördegen och klä en pajform med löstagbara kanter med degen. Använder du ark av smördeg, se till att de lappar över varandra ordentligt så det inte blir glipor i pajskalet. Ställ kallt minst 30 minuter. Detta går fint att förbereda dagen innan.

  2. Lägg ut ett bakplåtspapper i det kalla pajskalet och fyll med torkade ärtor eller bönor. Detta gör att pajskalet håller formen och inte hasar ner från kanterna eller bubblar sig under förgräddningen. Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 15 minuter.

  3. Gör under tiden fyllningen genom att blanda ihop ägg och créme fraîche. Skala och pressa i vitlöken, dela limen och pressa ur saften. Salta lätt.

  4. Tag försiktigt ur bakplåtspappret och de varma baljväxterna ur skalet. Tärna fetaosten och lägg ut fetaost, finhackad basilika och räkor i pajskalet. Slå över ägg och créme fraîcheblandningen. Toppa pajen med riven ost.

  5. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller till pajen fått fin färg. Låt svalna något. Dekorera sedan pajen med färsk basilika och handskalade räkor.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon

89,00 kr


Ett vitt vin från Sydafrika och ett vinhus med lång historia. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon är ett fruktigt och aromatiskt vin med toner av päron, krusbär, bivax, citrus och melon.

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Till pajen passar det även fint med ett glas Kim Crawford Sauvignon Blanc som har en torr och frisk smak med inslag av citrus, passionsfrukt, färska örter, melon och grapefrukt.

Recept: Linnéa Seidel