Krispig Janssons frestelse med kryddostkräm.

Friterad Janssons frestelse med kryddostkräm är klassikern i en ny tappning, signerad potatisexperten Stefan Ekengren. Det här vill vi gärna äta varje dag, gärna två gånger om dagen.

Friterad Janssons frestelse med kryddostkräm
Herrgårds Julsnaps

Herrgårds Julsnaps

Finland

Systembolaget nr:

11661

159,00 kr


Janssonkrutonger.

Ingredienser

  • 400 g fast potatis, skalad

  • 1 ägg

  • ½ dl vispgrädde

  • ½ citron, rivet skal

  • 3 ansjovisfiléer, fint hackade

  • ½ gul lök, finhackad

  • 15 g smör

Gör så här

    1. Riv potatisen fint, salta och vrid ur all vätska i handduk. Koka löken mjuk i smöret. Blanda ägg, grädde, citronskal och salt. Vänd ner blandningen i den urvridna potatisen, tillsätt ansjovis och mjukkokt lök.

    2. Lägg allt i en ugnsfast form som är ca 20x20 cm med smörpapper i botten. Lägg även ett smörpapper ovanpå potatissmeten och baka sedan i 120 graders ugn ca 45 minuter eller tills innertempetaturen är 98 grader. Ta ut och låt kallna helt i rumstemperatur och förvara i kyl. 

    3. Ta fram formen med Jansson och skär i tärningar. Stek krispiga i olja tills de är ordentligt gyllenbruna och låt rinna av lite på hushållspapper. Lägg upp på fat, toppa med kryddostkräm och dill och servera.

Kryddostkräm.

Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde

  • 100 g Boxholms kryddost

  • 1 ägg

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2 dl rapsolja

  • Salt

Gör så här

    1. Koka upp grädden. Mixa ost, ägg och vinäger i en blender. Slå över den kokande grädden och mixa vidare tills allt är slätt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning och smaka av med salt.

Det här dricker du till:

Herrgårds Julsnaps

159,00 kr


Basen består av klassisk kumminkryddad Herrgårds Aquavit som får sin karaktäristiska smak från maltwhisky och lagring på sherryfat. Till julsnapsen har även extrakt från färska ekologiska apelsinskal, nejlikor, ingefära och kardemumma tillsatts. Även om Herrgårds Julsnaps passar till det mesta på julbordet är den särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost.

Recept: Stefan Ekengren