Varma drinkar till kalla dagar.
När snön yr och termometern visar en bra bit under nollan värmer vi oss gärna med någon av följande drinkar. Några passar i termosen, andra bäst hemma.
Läs mer »Linnéas recept på färsknyten med marinerade edamemebönor! Fyll termosen med Blossa Vinteräpple och servera därtill.
Små knyten fyllda med en färs smaksatt av torkade kantareller, senap och persilja. Perfekt som picknick och hur gott som helst att mumsa på ute i friska luften.
Linnéa gjorde två varianter; en som mer liknar en pirog medan den andra är som en liten munsbit. Gör det du själv gillar bäst till din picknick! ta gärna med en burk marinerade edamamebönor i picknick-korgen. Gott och lättfixat. Som dryck till picknicken rekommenderar vi en termos med varm Blossa Vinteräpple!
ca 300 g färdig pizzadeg
1 gul lök
1 vitlök
ca 300 g valfri färs (jag tog vegofärs, men nöt eller blandfärs passar också bra)
1 msk tomatpuré
1/2 dl krossade, torkade trattkantareller
2 tsk tamarisoja
1 tsk senap
1 msk grönsaksfond
1 dl grädde
1 dl solroskärnor
1 knippe färsk persilja
salt och svartpeppar
Ägg till pensling
Sesamfrön till dekoration
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i en stekpanna.
Tillsätt färsen och fortsätt steka tills färsen är genomstekt.
Tillsätt tomatpuré, krossade trattkantareller, soja, senap, grönsaksfond och grädde. Låt allt koka ihop ett par minuter på medelvärme.
Hacka solroskärnorna och persiljan och blanda i det. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut pizzadegen på ett lätt mjölat bord. Skär degen i ca 8 cm breda remsor (för små knyten).
Lägg fyllningen längst med, i mitten av varje remsa. Vik över degen och fäst den genom att nypa ihop degen med en gaffel. Upprepa med resterande deg och fyllning. Pensla med uppvispat ägg.
Skär varje avlång rulle i 4-5 cm breda bitar med en vass kniv. Toppa varje bit med sesamfrön.
För större, mer pirogliknande knyten, skär degen i rutor, lägg på fyllningen och vik över degen. Nyp ihop degen med en gaffel runt om. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Paketera ordentligt och lägg i picknick-väskan!
2 dl frysta, skalade edamemebönor
1/2 dl olivolja
Saft från en 1/2 lime
Flingsalt
Koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda samman olja, lime och flingsalt. Häll detta över bönorna och låt de marineras i ett par timmar.
Häll upp allt i en burk med ett lock som håller ordentligt tätt och ta med på din picknick.
53,00 kr
Vinteräpple är för härliga senhöstar och vårvinterdagar när kylan biter i kinderna och goda vänner behövas värmas. Passar lika bra framför brasan som i en termos på skridskofärden. Värm vinteräpple varsamt, då smakar den som bäst.
Recept: Linnéa Seidel
När snön yr och termometern visar en bra bit under nollan värmer vi oss gärna med någon av följande drinkar. Några passar i termosen, andra bäst hemma.
Läs mer »Caesarsallad som wrap med kyckling, bacon och krämig dressing.
Läs mer »Recept på vegetariska biffar som alternativ till falafel. Perfekt picknickmat!
Läs mer »Nu är det sportlovstider och svenskarna vallfärdar till våra svenska fjäll för att njuta av snö och uteliv. folk o folk har dykt ned i tre av de mest omtyckta vinterorterna och smakat på de senaste after ski-drinkarna.
Läs mer »