Glace au four med pistage och marinerade jordgubbar.

Glace au four, denna klassiker som vid första anblick känns lite skrämmande. Men när man väl gjort den en gång kommer den bli ett stående inslag!

Glace au four.
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

8119

189,00 kr

199,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

Glace au Four: Enkel att variera efter vilka smaker du är sugen på eller vad som är i säsong just för tillfället. Perfekt på kalas eller varför inte till nyår? Gärna med tomtebloss eller något annat som sprakar. Det blir effektfullt. Jag lovar!

Här har jag smaksatt med pistagekräm och pistagenötter, men du kan såklart smaksätta precis hur du vill. En gasbrännare är en otroligt bra investering att göra, annars går marängen bra att bränna av i ugnen.

Linnéa

Glace au Four:

Ingredienser

  • 5 dl grädde

  • 1 burk (ca 400g) sötad kondenserad mjölk

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 3 äggvitor

  • 1,5 dl strösocker

  • 1 dl pistagekräm

  • 1 färdig chokladtårtbotten

  • 1 dl pistagenötter

  • 500 g jordgubbar

  • 1 msk flytande honung

  • 1 lime

  • rosmarin

Gör så här

    1. Dagen innan: Vispa grädden fluffig. Vänd ner sötad kondenserad mjölk och vaniljsocker. Fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

    2. Plasta insidan av en rund skål med plastfolie. Ha i glassmeten. Täck glassen med folie och frys i minst 4 timmar, gärna över natten.

    3. Samma dag: Skiva jordgubbarna tunt. Ha över honung och lime. Finhacka rosmarin och ha i. Blanda väl och låt stå i cirka 30 minuter innan servering.

    4. Vispa upp äggvitorna och ha i strösockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en fast maräng.

    5. Skär tårtbottnen så den passar omkretsen på glasskålen. Bred ut ett lager pistagekräm på chokladtårtbottnen.

    6. Lossa plastfolien från glassen och placera den upp och ner över pistagekrämen. Täck glassen med ett tjockt lager maräng, se till att all glass är täckt av maräng.

    7. Bränn av marängen med en brännare eller värm ugnen till 250°C, sätt in glassen med marängen i 3-5 minuter eller tills marängen fått färg.

    8. Strö lite hackade pistagenötter runt marängen och dekorera med rosmarin.

    9. Servera glace au four med de marinerade jordgubbarna.

Vintips till Glace au Four:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr

199,00 kr


Ruffino Serelle Vin Santo passar fint till desserten och har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Recept: Linnéa Seidel