Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner.

En härligt gräddig höstgryta med vilt och svamp från Madeleine Landleys nya bok Grytor. Se recept på hennes jägargryta med skogschampinjoner och lingon här.

Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner
CHILL OUT Shiraz California

CHILL OUT Shiraz California

USA

Systembolaget nr:

22826

79,00 kr


Boom Boom Syrah

Boom Boom Syrah

USA

Systembolaget nr:

6714

155,00 kr

171,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Receptet på den här härliga höstgrytan kommer från Madeleine Landleys bok "Grytor" och såhär skriver hon om sin jägargryta:

Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Vi andra får helt enkelt dra på oss skorna och istället gå till butiken. Att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen är perfekt när man vill laga något enkelt och viltsmakande. Bara att plocka fram och tina. I denna gryta samsas riktiga skogssmaker som är härliga att servera som helgmiddag tillsammans med krossad potatis och rostad lök.

Tips! Har du nyplockad höstsvamp kan du byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott.

Ingredienser

  • 480 g hjortskav eller renskav (2 förp)

  • 1 gul lök

  • 150 g små skogschampinjoner

  • 1 morot

  • 300 g rotselleri

  • 100 g fänkål

  • 2 vitlöksklyftor

  • 100 g lingon

  • 1 msk färsk rosmarin

  • Smör

  • 1 lagerblad

  • 3 dl mörkt öl

  • 5 dl grädde

  • 2 tsk flytande honung

  • 2 msk skånsk senap

  • 3 msk chipotlepasta

  • Rostad lök som tillbehör

Gör så här

    1. Tina skaven.

    2. Skala och grovhacka löken.

    3. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar.

    4. Gnugga moroten ren och skiva – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga.

    5. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken.

    6. Hacka rosmarin.

    7. Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter.

    8. Ha ner champinjonerna och dra upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg.

    9. Fördela i skaven och se till att den får yta runt om.

    10. Ha ner morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad.

    11. Slå på öl och grädde och rör i honung, senap och chipotlepasta.

    12. Lägg på locket och låt det hela puttra ihop under cirka 25 minuter. Servera grytan med krossad potatis och rostad lök.

Vintips till gräddig jägargryta:

CHILL OUT Shiraz California

79,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Boom Boom! Syrah har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Recept: Madeleine Landley