Gratinerad hummer med parmesan.

Om du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept. 

Gratinerad hummer
logo

4 portioner

logo

0 h 15 min

Gratinerad hummer

Ingredienser

  • 2 kokta humrar

  • 2 schalottenlökar

  • 12 champinjoner

  • 1 dl vitt vin

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 msk hummerfond

  • 2 äggulor

  • 1 hel tomat utan skal

  • 1 dl riven parmesan

Gör så här

    1. Klyv humrarna på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär sedan fram mot ögonen.

    2. Vänd på hummern och skär från topp till stjärt itu resten. Slå sönder klorna med baksidan av en kniv och pilla ut köttet.

    3. Tag ur hummerstjärten och släng inkromet. Hacka hummerköttet i små bitar.

    4. Skala och finhacka löken. Skär ner svampen i små bitar. Fräs lök och svamp i en klick smör.

    5. Koka upp vin, grädde och hummerfond. Ta kastrullen från plattan och tillsätt äggulorna under omrörning.

    6. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Blanda i hackad tomat, hummerkött, svamp och lök.

    7. Fyll de tomma humrarna med stuvningen, strö över ost och gratinera i 250°C i cirka 5-7 minuter, eller tills osten fått en gyllene färg.

Att välja vin till hummer:

Gratinerad hummer är ett fantastiskt sätt att servera hummer på och faktiskt inte så svårt heller! Sältan och smaken av umami i rätten kräver ett fruktigt vin med hög syra, såsom Kung Fu Girl Riesling. folk o folk har genomfört en stor provning för att ta reda på vilka viner som passar bäst till både naturell och gratinerad hummer. Se resultatet här

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Hummer innehåller umami vilket passar utmärkt tillsammans med det här fruktiga vinet! 

Vinet har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Det har en fin fruktighet och en bra smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel